Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A külföldi szavazást megkönnyítő tervezetet szavazott meg a szenátus

A külföldi szavazást megkönnyítő tervezetet szavazott meg a szenátus Románia

A külföldön élő román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet fogadott el hétfőn a szenátus azt követően, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson a külképviseleteknél sorban álló románok ezrei a torlódás miatt nem élhettek választójogukkal.

Hirdetés
Hirdetés

A parlament a választójogi reform mielőbbi elfogadása érdekében a június 30-án véget ért tavaszi ülésszak után rendkívüli ülésszakon folytatja munkáját. Az új szabályozás azért sürgős, hogy az év végi elnökválasztáson már ne legyenek fennakadások a külképviseleteken.

A hétfőn elfogadott tervezet szerint a külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők. A szavazókörök elvileg külföldön is helyi idő szerint 21 órakor zárnak, de azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban, éjfélig még leadhatják majd voksukat.

A tervezet az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be. A jogszabály ugyancsak előzetes regisztrációhoz köti ezt a lehetőséget.

A módosító javaslat értelmében az államelnök-választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgár kérheti felvételét a választási jegyzékbe az Országos Választási Hatóság (AEP) honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, valamint az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

A módosításokat kidolgozó parlamenti különbizottság elnöke, Dorin Bădulescu szerint egy másik előírás értelmében minimum 75 nappal a választás előtt ki kell tűzni annak dátumát. A korábbi szabályozás szerint ez az időtartam 60 nap volt.

Egy további módosítás arra vonatkozik, hogy a külföldi szavazókörzeteknél a választások napján is kiegészíthető a választási irodák személyzetének létszáma a külképviselet tagjaival vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést.

Emellett arról is döntött a parlamenti különbizottság, hogy a külföldi szavazókörzetekben a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd voksolni. A jóváhagyott módosítás szerint a szavazás az ország területén vasárnap reggel 7-kor kezdődik és 21 órakor zárul, de a külföldön élő román állampolgárok számára kialakított határon túli szavazókörzetekben már az ezt megelőző pénteken és szombaton is lehet szavazni: pénteken helyi idő szerint déli 12-től 21 óráig, szombaton helyi idő szerint 7 órától 21 óráig.

Egy másik módosítás leszögezi, hogy a szavazókörzeti bizottságok tagjainak egymással, illetve a választókkal szembeni magatartását a „tisztelet, jóhiszeműség, korrektség és kedvesség” kell hogy meghatározza.

A plénumbeli vita előtt a tervezetet tárgyaló jogi bizottság még egy módosítást elfogadott. E szerint a politikai pártok saját költségvetésükből is finanszírozhatják jelöltjük államelnöki kampányát. A jelenleg érvényben levő előírás szerint az államfőjelöltek maguk állják kampányköltségeiket, majd megtérítik nekik a pénzt – magyarázta az AEP elnöke, Florin Mituleţu-Buică.

Az RMDSZ szerint összecsapott a tervezet

A tervezetet a szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el, egyedül az RMDSZ-frakció tartózkodott. Cseke Attila frakcióvezető úgy értékelte: a törvénymódosítás előírásai visszaélésre és a szavazás befolyásolására adnak lehetőséget. Rámutatott: a választási törvény módosítását legutóbb több hónapos, megfontolt bizottsági munka előzte meg, most pedig három nap alatt akarják „összecsapni”.

Az RMDSZ egyebek közt azt kifogásolta, hogy – az ügymenet gyorsítása érdekében – a pótlistára feliratkozók adatait ezentúl nem kell kézzel jegyzőkönyvezni, az adatfelvételt az elektronikus választási rendszerre bízná a tervezet. Az RMDSZ szerint Románia nincs felkészülve arra, hogy az elektronikus szavazási adatbázis kibernetikai biztonságát szavatolja.

A törvénytervezet végső formáját várhatóan szerdán fogadja el a bukaresti képviselőház.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük