Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmánymódosító tervezetet nyújtottak be a parlamentbe az ellenzéki pártok

Alkotmánymódosító tervezetet nyújtottak be a parlamentbe az ellenzéki pártok Románia

Az ellenzéki alakulatok benyújtották hétfőn a parlamentbe alkotmánymódosító tervezetüket, amely a május 26-i referendumon kinyilvánított népakaratnak és a Klaus Johannis államfő által javasolt politikai megállapodásba foglaltaknak megfelelően módosítaná az alaptörvényt – nyilatkozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának vezetője, Raluca Turcan.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet értelmében megtiltanák a korrupciós tettek miatt elítéltek amnesztiában és közkegyelemben részesítését, mint ahogyan azt is, hogy a kormány az igazságügyi rendszert érintő sürgősségi rendeleteket adjon ki. Az alkotmánymódosító tervezet ugyanakkor a Nép Ügyvédje mellett az államfő, a legfelsőbb bíróság, továbbá 50 képviselő vagy 25 szenátor számára is lehetővé tenné, hogy alkotmányossági kifogást emeljenek a kormányrendeletek ellen. Emellett megtiltaná a szándékosan elkövetett bűntettek miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt személyeknek, hogy jelöltként induljanak a parlamenti, a helyhatósági, az európai parlamenti választásokon és az elnökválasztáson.

A tervezetet a PNL mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói és a Pro Románia párt 9 képviselője írta alá.

Raluca Turcan reményét fejezte ki, hogy a következő ülésszak elején sor kerül a tervezet cikkelyenkénti vitájára. Úgy véli, nagy esély van arra, hogy átmenjen a parlamenten a javaslat, mivel – nyilatkozataik alapján – a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői is több előírással egyetértenek.

A koalíciós pártok saját tervezetet nyújtanak be

A koalíciós pártok vezetőinek hétfői ülését követően Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök azt mondta, „ma vagy legkésőbb szerdán” a PSD és az ALDE benyújtja alkotmánymódosító javaslatait, „a referendumon kinyilvánított népakaratnak megfelelően”.

„Szerintem a referendum első kérdését illetően nincs szükség alkotmánymódosításra, ezt a büntető törvénykönyv szintjén is meg lehet oldani, tehát még meglátjuk, hogy belefoglaljuk-e ezt is a tervezetbe, vagy külön indítványban kezeljük” – fogalmazott.

A koalíciós ülés után a PSD elnöke, Viorica Dăncilă is nyilatkozott a téma kapcsán. Ő azt mondta, hogy az alkotmánymódosító tervezetet még a hétfői nap folyamán benyújtják, és az a május 26-i referendum két kérdésére fog fókuszálni.

FRISSÍTÉS: A kormánypárti törvényhozók benyújtották az alkotmánymódosító tervezetüket

A kormánykoalíciót alkotó két párt parlamenti képviselői benyújtották a törvényhozó testület elé alkotmánymódosító javaslatukat.

A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 140 képviselője és szenátora írta alá.

A javaslat értelmében nem választhatók a központi és helyi közigazgatási szervek soraiba, a képviselőházba, a szenátusba vagy államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, mindaddig, amíg olyan helyzet nem áll elő, amely megszünteti az ítélet következményeit.

A tervezet a 94-es cikkelyt is módosítaná, olyan értelemben, hogy Románia elnöke kegyelemben részesíthet elítélteket, de nem olyanokat, akiket korrupciós bűncselekmények miatt ítéltek el.

A 115-ös cikkelyt módosító javaslat szerint nem hozhatók sürgősségi rendeletek az alkotmányos törvények területein, a rendeletek nem befolyásolhatják negatívan az alapvető állami intézmények működését, az alkotmány által előírt jogokat, szabadságokat és kötelességeket, a választási jogot, nem terjedhetnek ki a bűncselekményekre, azok büntetésére és végrehajtására, sem az igazságszolgáltatás megszervezésére, és nem tehetik lehetővé bizonyos javak kényszeres államosítását.

A 146-os cikkelyre vonatkozó módosítás szerint a rendeletek ellen az államfő, a két házelnök, legalább 50 képviselőből álló vagy legalább 25 szenátorból álló csoport nyújthat be óvást az alkotmánybírósághoz. Az alkotmányossági kifogást legtöbb 5 napon belül lehet benyújtani azt követően, hogy a kifogásolt rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Az alkotmánymódosítás elfogadása népszavazás révén történik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük