Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A közegészségügyi igazgatóságok határozata alapján lehet karanténba helyezni a fertőzöttek kontaktjait

A közegészségügyi igazgatóságok határozata alapján lehet karanténba helyezni a fertőzöttek kontaktjait Románia

A területileg illetékes közegészségügyi igazgatóságok határozata alapján lehet karanténba helyezni az igazoltan fertőzött személyek kontaktjait, számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár a keddi kormányülés elején az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) 36-os számú határozatáról.

Hirdetés
Hirdetés

A határozat 4. cikkelye kimondja, hogy az igazoltan fertőzött személyek kontaktjait karanténba kell helyezni, és erről, személyre szabott döntéssel a területileg illetékes közegészségügyi igazgatóság határoz.

Az 5. cikkely bizonyos kivételeket ír elő: „különleges helyzetekben (például családi események – születés, házasságkötés, elhalálozás – alkalmával, vagy halasztást nem tűrő orvosi beavatkozások/kezelések (pl. onkológiai kezelés, dialízis) miatt, vagy személyi igazolvány kicserélése, külföldi utazás miatt, a megfelelő igazoló dokumentumok alapján a területileg illetékes közegészségügyi igazgatóság elemzés alá vetheti a karantén ideiglenes felfüggesztését a 2. cikkely hatálya (a járványügyi szempontból magas kockázatú országokból, régiókból érkező személyek szerk. megj.) és a 4. cikkely hatálya alá eső személyek esetében”.

A karantén felfüggesztését előíró határozatban kötelező módon fel kell tüntetni az időszakot, amelyre a felfüggesztés érvényes.

Orban: a DSP határozattal fogja kötelezni a karantén intézkedések betartására azokat, akik elhagyták a kórházat

A közegészségügyi igazgatóságok (DSP) határozattal fogják kötelezni a karantén intézkedések betartására (kórházi beutalás, vagy otthoni karantén) azt a mintegy négyezer személyt, akik kéréssel elhagyták a kórházat azelőtt, hogy meggyógyultak volna, illetve akik elutasították a beutalást, jóllehet pozitív volt a koronavírustesztjük – jelentette ki kedden a DSP képviselőivel tartott videokonferenciát követően Ludovic Orban miniszterelnök.

Hozzátette, hogy minden olyan személy esetében, akinél a COVID-19 gyanúja merül fel, „a közegészségügyi igazgatóságok kórházi beutalásra kötelező határozatot hoznak diagnosztizálás céljából, és ha pozitívak, az orvos ajánlásától függően határozatot hozhatnak a kötelező kórházi kezelésre”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük