Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több miniszteri rendelet kibocsátására készül a kormány a koronavírus-járvány kapcsán

Több miniszteri rendelet kibocsátására készül a kormány a koronavírus-járvány kapcsán Románia

Ludovic Orban miniszterelnök kedden közölte, hogy az elkövetkezendő időszakban több miniszteri parancsot bocsátanak ki, ideértve többek között az „új típusú jelentéstételi kötelezettséget” az új koronavírusos esetek helyzetéről.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök a karanténtörvényként ismert 2020/136-os törvény életbe lépése kapcsán összehívott, a közegészségügyi igazgatóságok képviselőinek részvételével zajló videokonferencia végén nyilatkozott a sajtónak.

Ludovic Orban kifejtette, az egészségügyi miniszterrel közösen arra a következtetésre jutottak, hogy miniszteri rendeletek kibocsátására lesz szükség.

Az egyik rendelet az új típusú jelentéstételi kötelezettségre fog vonatkozni, a törvényben ugyanis leszögezik, hogy külön kell jelenteni az első alkalommal pozitívan tesztelt, illetve a második alkalommal (pozitívan vagy negatívan) tesztelt eseteket.

Rendeletben fogják leszögezni azt is, hogy prioritást élveznek azok, akik esetében az egészségügyi kiértékelés alapján indokolt a tesztelés, azokkal szemben, akik például nyaralni készülnek, és ezért van szükségük a teszteredményre – mondta Orban.

Szintén miniszteri rendelet fogja szabályozni a járványtani ankét lebonyolításának módját, és a koronavírussal fertőzött személy kontaktjaival szemben alkalmazandó intézkedéseket.

Tătaru: továbbra is szükség lesz ideiglenes áthelyezésekre

Továbbra is szükség lesz orvosok ideiglenes áthelyezésére, elsősorban az intenzív terápiás osztályokon – jelentette ki kedden Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint addig is, amíg megalakul a tervezett önkéntes csoport, szükség lesz áthelyezésekre. Ez ügyben felleltározták az ország összes intenzív terápiás szakorvosát és rezidensét, illetve a fertőző betegségekre szakosodott szakembereket.

„Arra számítunk, hogy a kollégák önkéntesen vállalják a feladatot, amelyhez 50%-os bérpótlék, és a bér 2%-ának megfelelő napidíj jár. Az orvosi tevékenység professzionális tevékenység, és remélem, minden kollégám megérti, hogy most nehéz pillanatban vagyunk, amelyből együtt kell kilábalnunk” – mondta Tătaru.

Emlékeztetett: a törvény értelmében ‘nem önkéntes’ áthelyezést is el lehet rendelni.

Hozzátette: a családorvosokat is be lehet vonni, akár az otthoni karanténban tartózkodó páciensek felügyeletébe, akár a járványtani ankétok elvégzésébe.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük