Felhívás!

Több miniszteri rendelet kibocsátására készül a kormány a koronavírus-járvány kapcsán

Több miniszteri rendelet kibocsátására készül a kormány a koronavírus-járvány kapcsán Románia

Ludovic Orban miniszterelnök kedden közölte, hogy az elkövetkezendő időszakban több miniszteri parancsot bocsátanak ki, ideértve többek között az “új típusú jelentéstételi kötelezettséget” az új koronavírusos esetek helyzetéről.

A miniszterelnök a karanténtörvényként ismert 2020/136-os törvény életbe lépése kapcsán összehívott, a közegészségügyi igazgatóságok képviselőinek részvételével zajló videokonferencia végén nyilatkozott a sajtónak.

Ludovic Orban kifejtette, az egészségügyi miniszterrel közösen arra a következtetésre jutottak, hogy miniszteri rendeletek kibocsátására lesz szükség.

Az egyik rendelet az új típusú jelentéstételi kötelezettségre fog vonatkozni, a törvényben ugyanis leszögezik, hogy külön kell jelenteni az első alkalommal pozitívan tesztelt, illetve a második alkalommal (pozitívan vagy negatívan) tesztelt eseteket.

Rendeletben fogják leszögezni azt is, hogy prioritást élveznek azok, akik esetében az egészségügyi kiértékelés alapján indokolt a tesztelés, azokkal szemben, akik például nyaralni készülnek, és ezért van szükségük a teszteredményre – mondta Orban.

Szintén miniszteri rendelet fogja szabályozni a járványtani ankét lebonyolításának módját, és a koronavírussal fertőzött személy kontaktjaival szemben alkalmazandó intézkedéseket.

Tătaru: továbbra is szükség lesz ideiglenes áthelyezésekre

Továbbra is szükség lesz orvosok ideiglenes áthelyezésére, elsősorban az intenzív terápiás osztályokon – jelentette ki kedden Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint addig is, amíg megalakul a tervezett önkéntes csoport, szükség lesz áthelyezésekre. Ez ügyben felleltározták az ország összes intenzív terápiás szakorvosát és rezidensét, illetve a fertőző betegségekre szakosodott szakembereket.

“Arra számítunk, hogy a kollégák önkéntesen vállalják a feladatot, amelyhez 50%-os bérpótlék, és a bér 2%-ának megfelelő napidíj jár. Az orvosi tevékenység professzionális tevékenység, és remélem, minden kollégám megérti, hogy most nehéz pillanatban vagyunk, amelyből együtt kell kilábalnunk” – mondta Tătaru.

Emlékeztetett: a törvény értelmében ‘nem önkéntes’ áthelyezést is el lehet rendelni.

Hozzátette: a családorvosokat is be lehet vonni, akár az otthoni karanténban tartózkodó páciensek felügyeletébe, akár a járványtani ankétok elvégzésébe.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.