Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gyógyszerészi kamara kísérleti influenza elleni oltási programot indít a patikákban

A gyógyszerészi kamara kísérleti influenza elleni oltási programot indít a patikákban Románia

A Román Gyógyszerészi Kamara bejelentette, hogy kísérleti influenza elleni oltási programot indít a gyógyszertárakban.

A testület hétfőn kiadott közleménye szerint csökkent Romániában az influenza elleni átoltottsági arány, pedig a 2022-es influenzaidény sokkal súlyosabbnak ígérkezik az elmúlt két évhez mérten, amikor a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi intézkedések korlátozták az influenzavírus terjedését. Ennek következtében a lakosság immunitása is gyengült az influenzavírussal szemben.

Az országos közegészségügyi intézet (INSP) adatai szerint az október 3-9. héten már 25 százalékkal magasabb volt az akut légzőszervi megbetegedések száma, mint 2021 hasonló időszakában – mutat rá a dokumentum.

A testület leszögezi ugyanakkor, hogy az oltásokat kizárólag olyan gyógyszerészek adhatják be, akik ilyen irányú posztgraduális képzésben részesültek.

A programban részt venni kívánó gyógyszertárak külön engedélyt kapnak a szezonális influenza elleni védőoltási tevékenység végzésére, és listájukat közzéteszik az egészségügyi minisztérium honlapján.

A gyógyszertárban oltást igénylő személyeknek influenza elleni védőoltásra vonatkozó orvosi ajánlást kell bemutatniuk, és a korábbi években legalább egy alkalommal kapniuk kellett egy vakcinát influenza ellen. Az oltás előtt kötelező a kórtörténet felvétele az esetleges ellenjavallatok vagy óvintézkedések megállapítása érdekében.

‘Ezzel a kísérleti influenza elleni védőoltási programmal a gyógyszerészek konkrétan hozzájárulhatnak a megelőzést célzó közegészségügyi kampányokhoz’ – mondta Dumitru Lupuliasa, a gyógyszerészi kamara elnöke.

Florina Bonifate, a testület főtitkára pedig elmondta, hogy a jelenlegi projekt része annak a törekvésnek, hogy a lakosság számára új elemekkel bővítsék a gyógyszerészeti szolgáltatásokat, és minden szükséges támogatást és információt megadnak azon gyógyszerész kollégáiknak, akik bővíteni kívánják szakmai ismereteiket annak érdekében, hogy részt vehessenek a kampányban.

A Román Gyógyszerészi Kamara együttműködik az orvosi és gyógyszerészeti egyetemekkel a szükséges szakmai képzések előkészítésében, illetve az egészségügyi tárcával is annak érdekében, hogy a programot minél hatékonyabban gyakorlatba ültessék – olvasható még a közleményben.

forrás: Agerpres

fotó: Mohai Balázs/MTI

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük