Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

50 ezer belügyminisztériumi alkalmazott teljesít szolgálatot a parlamenti választások napján

50 ezer belügyminisztériumi alkalmazott teljesít szolgálatot a parlamenti választások napján Románia

Mintegy 50 ezer belügyminisztériumi alkalmazottat mozgósítottak vasárnapra a szavazási folyamat zavartalan lefolyásának biztosítása érdekében.

A szavazókörzeteknél és azok környékén 37 ezer rendőr, csendőr és tűzoltó teljesít szolgálatot a nap folyamán, országon szinten további 8600 belügyi alkalmazott vigyáz a közrendre, 8700 kollégájuk pedig készenlétben áll az esetleges incidensek megoldása érdekében. Urnazárás után szintén a belügyi egységek kíséretében szállítják majd el a dossziékat a szavazókörzeti irodáktól – nyilatkozta vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő.

Az éjszaka folyamán a belügyminisztérium egységei őrködtek a 18.730 szavazókörzetnél. A szavazás reggel 7 órakor elkezdődött, jelentősebb incidensek nélkül – mondta.

Hirdetés
Hirdetés

Dajbog hangsúlyozta, azok a választópolgárok, akik vasárnap a lakóhelyük szerinti településen tartózkodnak, kizárólag a lakóhelyük szerinti szavazókörzetnél voksolhatnak. Ha más településen vannak, annak bármely szavazókörzeténél leadhatják szavazatukat.

A vasárnapi választáson a 18. évüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak, beleértve azt 562 személyt is, akik ezen a napon töltik be 18. életévüket – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy azok, akiknek nincs érvényes személyazonossági igazolványuk, a nap folyamán kiválthatják azt a lakosság-nyilvántartó hivataloknál.

Azok a személyek, akik más uniós tagállam állampolgárai, de Romániában élnek, és kérték a névjegyzékbe vételüket, az EP-választáson szavazhatnak, a referendumon azonban nem.

A szavazókörzet elnöke intézkedéseket hozhat, hogy a választópolgárok ne tartózkodjanak indokolatlanul hosszú ideig a szavazófülkében. Szavazás közben a választópolgáron kívül senki más nem tartózkodhat a szavazófülkében, kivéve az olyan eseteket, amikor – a szavazókörzeti elnök által is tudomásul vett oknál fogva – az illető nem tud egyedül szavazni, és segítségre van szüksége – hívta fel a figyelmet Monica Dajbog.

A szavazóhelyiségek környékén tilos alkoholtartalmú italokat árulni és fogyasztani

4500 lejig terjedő bírság róható ki azokra, akik vasárnap 7 és 21 óra között alkoholtartalmú italokat árusítanak vagy fogyasztanak a szavazókörzetek közelében – figyelmeztet a belügyminisztérium.

Monica Dajbog belügyi szóvivő vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a szavazókörzeteknél folytatott választási propaganda, a választói akaratot befolyásoló tanácsadás 1500 és 4500 lej közötti összeggel büntethető.

A szavazati jog gyakorlásának megakadályozása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és ugyanilyen mértékű büntetést kockáztatnak azok is, akik pénzt vagy más javakat ajánlanak fel a választói akarat befolyásolása céljából.

Hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés róható ki azokra a személyekre is, akik jogtalanul szavaznak, hamis vagy érvénytelen személyazonossági irattal szavaznak, vagy hamis szavazócédulát használnak. Ugyanez a büntetés érvényes azokra is, akik kétszer vagy többször szavaznak vagy több szavazólapot helyeznek el az urnában.

A szavazás titkosságának megsértése bírságot von maga után, ha azonban szavazóbiztos követi el a tettet, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A választási bűncselekményekre tett kísérlet szintén büntetendő – nyomatékosította a belügyi szóvivő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük