Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

27 román állampolgár tartózkodik még Afganisztánban, 16-an elhagyták az országot az éjszaka

27 román állampolgár tartózkodik még Afganisztánban, 16-an elhagyták az országot az éjszaka Románia

Huszonhét román állampolgár tartózkodik még Afganisztánban, 16-nak sikerült elhagynia az országot az éjszaka folyamán – közölte kedden a külügyminisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztatás szerint a szaktárca hétfői felhívása után még hét román állampolgár jelentette az iszlámábádi román nagykövetségen, hogy a térségben tartózkodik, így jelenleg 27 román ottlétéről van tudomásuk, miután 16-an az éjszaka elhagyták Afganisztánt.

A minisztérium arról is beszámolt, hogy a védelmi tárcával és a román légierővel együttműködésben egy román katonai repülőgépet küldenek Kabulba a még ott levő román állampolgárok kimenekítésére.

Klaus Iohannis államfő hétfőn rendelte el, hogy a román légierő „haladéktalanul vállaljon szerepet” az Afganisztánban rekedt román állampolgárok kimenekítésében.

FRISSÍTÉS: Elindult a katonai repülőgép

Elindult kedden délután Afganisztánba egy katonai repülőgép hazamenekíteni a dél-ázsiai országban tartózkodó román állampolgárokat – közölte kedd este Florin Cîţu kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, a kabuli nemzetközi repülőtéren 27 román állampolgár várja, hogy visszatérhessen az országba. Hozzátette, előkészítik azoknak a további román állampolgároknak a hazahozatalát is, akik jelenleg egy volt amerikai támaszponton vannak Afganisztánban.

Florin Cîţu felkérte azokat a térségben tartózkodó román állampolgárokat, akik még nem vették fel a kapcsolatot az iszlámábádi román nagykövetséggel, hogy ezt sürgősen tegyék meg, és adják meg az elérhetőségüket, hogy szükség esetén lehessen felvenni velük a kapcsolatot.

A védelmi minisztérium korábbi közlése szerint egy C-130 Hercules típusú katonai repülőgép hozza haza a kabuli reptéren várakozó román állampolgárokat. A még Afganisztánban tartózkodó többi román állampolgár kimenekítésére egy C-27 J Spartan típusú katonai gépet készítettek elő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük