Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újra kinyitják Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Újra kinyitják Orbaiszék népművészeti kincsesládáját Életmód

A meghitt családias rendezvénynek megálmodott Orbaiszéki Forgács Fesztivált 2018-ban azzal a szándékkal hívták életre szervezői, hogy alkalom legyen számba venni, illetve az oda látogató turistákkal megismertetni a kistérség gazdag népi hagyományait, találkozási lehetőséget teremteni az ott élők számára, erősíteni az identitást. Hétvégén negyedik alkalommal hozzák tető alá Kovásznán, az eredetileg kitűzött cél változatlan.

Kovásznán sokáig csak a helyi román közösségnek volt úgymond „saját bejáratú” nyári fesztiválja, méghozzá az Illés napjához köthető juhászlakodalom formájában, amire ugyan sok magyar kilátogatott, de azért túlzás lett volna az egész vidék értékeit, hagyományait megvillantó rendezvényként aposztrofálni. Így született meg a forgácsfesztivál ötlete, amihez a téma kínálta magát, hiszen Orbaiszék múltja és jelene egyrészt egybefonódik az erdőkitermeléssel, másrészt – az előbbiből adódóan – a környéken sokan űznek ma is a fa megmunkálásával kapcsolatos mesterséget.

Mindezt Gyerő József, a fürdőváros polgármestere imigyen fogalmazta meg egyik korábbi nyitóbeszédében: „Orbaiszék Háromszéknek az a része, ahol az emberek életében a hegyek, az erdők mindig meghatározó szerepet játszottak. A fadöntés és -kitermelés, a gallyazás, kéreghántás, osztályozás, tűzifakészítés, a tájolás munkafázisai, a felhasználás, megmunkálás, értékesítés az orbaiszéki székely népi kultúra szerves részét képezte. Rendezvényünk neve nem éppen a faanyag legjavaként emlegetett, de a verejtékes munkával szépet teremtő, mégis egyszerűségre, szerénységre utaló forgácsot idézi; úgy vélem, hitelesen beszél a szervezők által kitűzött célokról. Felmutatni a népi mesterségek értékeit, népviseletünket, népszokásainkat, néptáncainkat, de a székely konyha ízvilágát is.”

Hirdetés
Hirdetés

Július 29–30-án negyedik alkalommal szervezik meg a fesztivált, ezúttal is Kovászna központjában. Első nap, szombaton csak estére van kulturális program betervezve: 19 órakor a Muskátli zenekar nótaestjével indítanak, 20.30-től pedig a Szállj fel, szabad madár című összeállítást tekinthetjük meg a Background zenekar és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Magnificat gyermekkórusa előadásában.

Vasárnap 11 órakor a zágoni ifjúsági fúvószenekar és mazsorett-csoport vezeti fel a későbbi eseményeket, így a 12 órára időzített huszárfelvonulást és a 12.30-kor esedékes megnyitót, amelynek ünnepélyességét a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvószenekar közreműködése fokozza. Ezt a Kovásznai Tanulók Klubja magyarstilizálttánc- és palotástánc-bemutatója, valamint zágoni népdalcsokor követ, majd 14 órakor a Száz sepsiszéki recept című könyvet ismerteti kiadója.

 

 

Délután 3 órakor lépnek színpadra a lécfalvi Nemere Néptáncegyüttes tagjai, valamint kommandói Horn Dávid Általános Iskolai táncosai, egy órával később pedig zabolai gyerekek, illetőleg Thiesz Katalin tanítónő kovásznai tanítványai ropják a táncot. 17 órától Erős Judit népdalénekes-zenepedagógus tart „népzene-beavatót” kisgyerekeknek és szüleiknek; mások a favágóverseny résztvevőinek szurkolhatnak. 18 órakor népi gyermekjátékokat tanulhatunk, ismét fellép a Magnificat, továbbá a Kodály Zoltán Furulyakör, valamint a kovásznai Recefice, Pitypang és Vizetke néptánccsoportok. 18.45-kor István Ildikói és barátai hívnak táncházba, a tombolahúzást követően Homonyik Sándor koncertje zárja a rendezvényt. Az állandó programpontok közül a népimesterség-bemutató, hagyományostermék-vásár, csörögefánk-készítés, pónilovaglás, különféle gyermekfoglalkozások, családi próbák emelhetők ki, de természetesen eszem-iszomra is lesz lehetőség.

Fotók: Kocsis B. János felvételei a 2019-es fesztiválon készültek

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük