Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Michel: már jövőre biztosítani kell Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Michel: már jövőre biztosítani kell Románia és Bulgária schengeni csatlakozását Külföld

Az európai uniós tagállamok vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon üdvözölték, hogy Horvátország január elsejétől a schengeni övezet teljes jogú tagjává válik, valamint hangsúlyozták, Bulgáriának és a Romániának a jövő év folyamán szintén biztosítani kell a csatlakozást a belső határellenőrzés nélküli övezethez – közölte az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtök este.

Charles Michel az egynapos EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón az európai uniós integrációval kapcsolatban közölte, a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács megadta a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának. A fontos lépést jelentő döntés határozott üzenetet küld az EU bővítés iránti elkötelezettségéről – húzta alá.

Közölte továbbá, hogy a tagállami vezetők hozzájárultak az Ukrajnának szánt 18 milliárd euró összegű támogatás folyósításához és megerősítették, hogy előmozdítják a béketeremtést. A támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére – közölte.

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megegyeztek az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett kilencedik szankciós csomag részleteiről, már csak a jogi szövegének pontosítása van hátra. Az újabb uniós megszorító intézkedések egyebek mellett az orosz energiaszektort érintik, valamint segítik a globális élelmiszerellátást – mondta.

Beszámolt arról is, hogy az uniós vezetők megvitatták, miként lehet versenyképesebbé tenni az EU gazdaságát az emelkedő energiaárak és az amerikai klímavédelmi intézkedések keretében bevezetni tervezett állami támogatások életbelépése esetén. Az uniós tanács azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy már 2023 januárjának végére dolgozzon ki stratégiát az európai versenyképesség védelmére és a termelékenység növelésére – közölte.

A migrációs nyomás nem szűnő növekedése miatt a vezetők megállapodtak abban, hogy február első felében a migráció témakörével foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozóra gyűlnek össze Brüsszelben – tájékoztatott Charles Michel.

Iohannis: optimista vagyok abban a tekintetben, hogy 2023-ban pozitív eredménnyel zárul a folyamat

A schengeni övezetről is szó esett az Európai Tanács csütörtöki ülésén – számolt be Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, optimista abban a tekintetben, hogy 2023-ban Románia és Bulgária számára pozitív eredménnyel zárul a csatlakozási folyamat.

„Tegnap és ma lépéseket tettünk a jó irányba” – mutatott rá az elnök az ülés után. Kiemelte, kezdeményezésére az Európai Tanácsban tárgyaltak a schengeni témáról, az ülést megelőzően pedig több európai vezetővel is egyeztetést folytatott. „Valamennyi illetékes megértette, hogy van egy probléma, amit meg kell oldani. Eléggé optimista vagyok abban a tekintetben, hogy 2023-ban Románia és Bulgária számára pozitív eredménnyel zárul a csatlakozási folyamat” – fogalmazott.

Az Európai Tanács ülésén Iohannis ismét hangsúlyozta, hogy Románia minden szempontból felkészült a schengeni csatlakozásra. Beszélt arról is, hogy az osztrák és a holland álláspont kapcsán még vannak megoldandó kérdések, de a tárgyalásokból azt a következtetést vonta le, hogy „ezúttal jobb lesz a felkészülés, és van akarat a megoldásra”. Hozzátette, arra számít, hogy 2023 folyamán Románia a schengeni térség teljes jogú tagjává válik.

Az államfő elmondta, konkrét ütemtervről még nem lehet beszélni, de meggyőződése, hogy amint Ausztria és Hollandia tisztázza az álláspontját, a Bel- és Igazságügyi Tanács ismét napirendre veszi a két ország csatlakozásának kérdését.

„Senkinek nem áll érdekében, hogy ennek az ügynek ismét negatívan kimenetele legyen az EU számára. Nehéz időket élünk, sokféle válsággal, az Európai Uniónak nincs szüksége egy újabb kudarcra. Az Uniónak sikerekre, pozitív eredményekre van szüksége” – nyomatékosította.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások