Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult a voksolás a diaszpórában is, bezártak az utolsó szavazókörzetek

Lezárult a voksolás a diaszpórában is, bezártak az utolsó szavazókörzetek Külföld

Lezárultak a parlamenti választásokra a szavazások a külföldi választókerületekben is, miután romániai idő szerint reggel 7 órakor (helyi idő szerint este 9 órakor) bezártak az utolsó szavazókörzetek az Egyesült Államok és Kanada nyugati partvidékén is.

Hirdetés
Hirdetés

A külföldön élő román állampolgárok szombaton és vasárnap szavazhattak. A vasárnap esgte 9 órai romániai urnazárást követően külföldön még zajlott a voksolás. A külföldi szavazási folyamat az időzóna-eltérésektől függően összesen 59 órán át tartott.

A diaszpórában incidensek nélkül zajlott a szavazás, és egyetlen szavazókörzetben sem volt szükség a voksolásra szánt időszak meghosszabbítására este 9 óra után (helyi idő szerint) – tájékoztat hétfői közleményében a külügyi minisztérium.

Külföldön összesen 265.490 román állampolgár adta le voksát az urnák zárásáig. A legmagasabb részvételt Olaszországban regisztrálták, ahol 48.387 személy szavazott, majd Moldova Köztársaság következik, ahol 37.632-en voksoltak. Spanyolországban 33.576 személy, az Egyesült Királyságban 31.507 személy, Németországban 30.493 személy, Franciaországban 11.695 személy élt szavazati jogával a Központi Választási Iroda (BEC) online platformáján olvasható adatok szerint.

A diaszpórában összesen 748 szavazóhelyiséget rendeztek be a parlamenti választásokra.

A legtöbb szavazóhelyiséget Spanyolországban (140), Olaszországban (137), Németországban (61), az Egyesült Királyságban (50), Franciaországban (47, plusz egy Monacóban), az Amerikai Egyesült Államokban (36), a Moldovai Köztársaságban (30), Belgiumban (19), Ausztriában (17), Írországban (16), Hollandiában (15), Görögországban (11) és Dániában (10) alakítottak ki.

A külügyi tárca emlékeztet, hogy az idei parlamenti választásokra 331 szavazókörzettel többet nyitott meg külföldön, mint 2016-ban, amikor 417 szavazókörben adhatták le voksukat a diaszpórában élő román állampolgárok.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük