Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

EB-jelentés: javult az előző évekhez képest az igazságszolgáltatás megítélése Romániában

EB-jelentés: javult az előző évekhez képest az igazságszolgáltatás megítélése Romániában Külföld

Közzétette kedden az Európai Bizottság a 2021. évi jogállamisági jelentését, amely az EU egészének vizsgálata mellett az egyes tagállamokat külön fejezetekben értékeli.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint javult Romániában az igazságszolgáltatás megítélése az előző évekhez képest. A jelentés emlékeztet: az igazságügyi törvények 2017 és 2019 közötti módosításait felülvizsgálják, és a parlament napirendjén van az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezet.

Az EB többek között kiemeli, hogy az új igazságügyi törvények kidolgozás alatt álló tervezete szerint módosul az Igazságügyi Felügyelet vezetőinek, illetve az ügyészségek vezetőinek a kinevezési eljárása, az utóbbiak leváltásának szabályai pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó ítélete szerint változnak meg.

Az igazságszolgáltatás minőségéről a jelentés megállapítja, hogy a rendszer továbbra is humánerőforrás-hiánnyal küzd. Tavaly decemberben a bírói állások közel 10 százaléka és az ügyészi állások közel 16 százaléka betöltetlen volt, ami az EB szerint befolyásolja az igazságszolgáltatás hatékonyságát.

A jelentés szerint a humánerőforrás-hiányt mélyíti, hogy egy joghézag miatt tavaly nem lehetett versenyvizsgát hirdetni a bírói és ügyészi posztokra. Ehhez kapcsolódóan a dokumentum emlékeztet arra, hogy a bukaresti alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a törvénymódosítást, amely 10 évről 7 évre csökkentette a korrupcióellenes ügyészségre (DNA), illetve a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségre (DIICOT) való felvételhez szükséges szakmai tapasztalatot.

Az EB jelentése megemlíti azt is, hogy a romániai korrupcióérzékelési index magas maradt, a Transparency International 0-tól 100-ig terjedő skáláján Románia 44 pontot kapott, amellyel az ország a 19-ik helyet foglalja el az Európai Unióban és a 69-iket világszinten.

A dokumentum kiemeli, hogy a 2021-2025-ös korrupcióellenes stratégia elfogadása a kormány egyik prioritása, a korrupcióellenes vizsgálatok hatékonysága ugyanakkor javult. Ugyanakkor az igazságügyi törvények 2017 és 2019 közötti módosításai továbbra is akadályozzák a DNA zavartalan működését.

Igazságügyi miniszter: az EB jelentése tételesen kimondja, hogy a SIIJ felszámolása a korrekt megoldás

Stelian Ion igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott, 2021. évi jelentésének Romániáról szóló fejezete tételesen kimondja: az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása a „korrekt megoldás” a bírákat és ügyészeket érintő esetleges nyomásgyakorlások elhárítására.

Kedd esti közleményében a tárcavezető emlékeztetett: az idei az első év, amikor az EB az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), illetve a jogállamisági mechanizmus keretében is felmérte a romániai igazságszolgáltatás helyzetét. Stelian Ion szerint mindkét jelentést független európai szakértők készítették, akik értékelik az igazságügyi minisztérium és a kormány eddigi intézkedéseit, és arra bátorítják a bukaresti döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a reformokat ezen a területen.

A miniszter kiemelte: az EB kedden nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentése tételesen kimondja, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása és a korrupcióellenes ügyészség (DNA), valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kompetenciáinak helyreállítása a „korrekt megoldás” a bírákat és ügyészeket érintő esetleges nyomásgyakorlások elhárítására.

Stelian Ion szerint az EB jelentése is ismételten emlékeztet az Európai Unió Bíróságának korábbi határozatára, amely szerint az MCV ajánlásai kötelező érvényűek Románia számára. A Bizottságot ugyanakkor a miniszter szerint aggasztja a Román Alkotmánybíróság (CCR) 2021/390-es ítélete, mert „megkérdőjelezi az európai jog elsőbbségét”.

Közleményében Stelian Ion idézi az EB jelentésének azt a megállapítását, miszerint az igazságügyi törvények 2017-2019 közötti módosításai zavart okoztak a romániai igazságszolgáltatás működésében. A miniszter szerint a Bizottság értékelte a SIIJ felszámolásának kezdeményezését, megemlítve azt is, hogy az SIIJ megszüntetése, illetve a DNA és a DIICOT kompetenciáinak helyreállítása „összhangban vannak az Európai Unió Bíróságának határozatával”.

A miniszter a közleményében kitér arra is, hogy a jelentés szerint a romániai igazságszolgáltatás továbbra is szakemberhiánnyal küzd. Stelian Ion ugyanakkor kiemelte az EB-nek azt a megállapítását, miszerint a SIIJ léte akadályozta a DNA zavartalan működését, ezért ‘”a SIIJ felszámolása fontos lépés lesz a DNA fenntarthatóságának irányába”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük