Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az űrbe repült a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos

Az űrbe repült a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos Külföld

Jeff Bezon Amazon-alapító is rajta volt azon az űrhajón, amely Texasban, magyar idő szerint kedden délután 3 óra környékén a magasba emelkedett, majd utasaival átlépte a Kármán-vonalat, vagyis a világűr határát. A startot élőben közvetítették a New Shepardot építő Blue Origin YouTube-csatornáján.

Hirdetés
Hirdetés

A Blue Origin Jeff Bezos érdekeltsége. A cég a tehetős rétegnek kínál majd privát űrutazásokat a jövőben.

A milliárdos négy emberrel együtt hajtott végre sikeres „űrugrást”: rajta kívül testvére, Mark Bezos, a 82 éves Wally Funk és a 18 éves Oliver Daemen kísérte el az útra; ők ketten ezzel a világ legfiatalabb és legidősebb olyan emberei lettek, akik jártak a világűrben.

A New Shepardot korábban többször is tesztelték hasonló céllal, de most először ültek benne emberek.

A július 20-i startot július 7-én jelentette be a világ leggazdagabb embere. Bezosék választása azért esett erre a napra, mert ez az 1969-es holdra szállás évfordulója. Bár korábban is voltak civil űrturisták, köztük a magyar származású Charles Simonyi, őket nem egy magánvállalat repítette a magasba.

Bezos 20-i startja előtt kilenc nappal a brit milliárdos, Richard Branson is sikeresen tesztelte cége, a Virgin Galactic VSS Unity nevű űrhajóját, az azonban csak űr pereméig, 86 kilométeres magasságig jutott. Bezosék ezzel szemben a 100 kilométert tettek meg, vagyis valóban elérték az űrt. Abban is van különbség, hogy míg Bransonék egy hordozórepülőről leválva indítottak, Bezos és csapata a klasszikus megoldást választotta: egy hatalmas rakéta fölé szerelt kabinban elhelyezkedve startoltak, csakúgy, mint a rendes asztronauták. Azzal a különbséggel, hogy ők nem viseltek szkafandert, illetve az egész út, az indulástól a leszállásig nézve, mindössze 10 percig tartott.

Ennél azonban sokkal fontosabb a sikeres indulás ténye. A New Shepard egyébként pár pillanat alatt elérte a kívánt sebességet és magasságot, majd a rakéta levált és elkezdett visszaereszkedni. Bezosék eközben megtapasztalhatták a súlytalanság állapotát, majd az ejtőernyőkkel rendelkező kapszulával együtt lassan visszatértek.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük