Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A posztjába kerülhet a védelmi miniszternek a béketárgyalásokat sürgető nyilatkozata

A posztjába kerülhet a védelmi miniszternek a béketárgyalásokat sürgető nyilatkozata Külföld

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felszólította csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfőt, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt váltsa le tisztségéből Vasile Dîncu védelmi minisztert.

Az ellenzéki párt közleménye szerint hétfőre bekérették a parlamentbe Vasile Dîncut számot adni a nyilatkozatáról, de elvárásuk az, hogy a miniszterelnök „addig is oldja meg ezt a problémát”. „Vasile Dîncu nem vezetheti tovább a háborús időkben egyik legfontosabb minisztériumot” – szögezték le.

Az USR szóvivője, Ionuţ Moşteanu reményét fejezte ki, hogy a védelmi miniszter jövő hét elejéig elveszíti a tisztségét. A parlamenti képviselő felszólította a kormányfőt, hogy hétfőig váltsa le Vasile Dîncut.

Nicolae Ciucă csütörtökön kijelentette, amint Vasile Dîncu visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról, „nagyon nyíltan fog beszélni vele” az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről.

„Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a miniszterelnök a Dacia mioveni-i üzemében tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy számításba veszi-e a védelmi miniszter leváltását.

Vasile Dîncu azt mondta október 8-án egy televíziós interjúban, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt a háború befejezésére, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (…) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – fogalmazott. Hozzátette, a béketárgyalás akkor is jobb a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” eredményezné.

Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – jelentette ki a miniszter nyilatkozatairól kedden Klaus Iohannis. Az államfő hozzátette, egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról. 

forrás: Agerpres

fotó: Vasile Dîncu/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 14., 9:04
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A háborúban nincsenek nyertesek csak vesztesek!Minek kell ezt a sok esztelen öldöklést végignéznie a világnak,söt még fegyverekkel táplálnia.Egy-egy ember kezd észhez térni,hogy teljesen értelmetlen de jön a sok okos és elhallgattatja azokat akik más véleményen vannak.Ennyit a szólásszabadságról,ezt nevezzük mi demokráciának!

 • User
  Dátum: 2022. október 14., 17:25
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Esetleg egy vilagmeretu atomhaboruban nincsenek nyertesek. Egy klasszikus fegyverekkel vivott haboruban, igen is vannak ! Ha ez nem igy volna, akkor senki nem inditana haborut !

  • User
   Dátum: 2022. október 17., 10:11
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Klasszikus háborúúúú…Már megbocsásson de a háború bármilyen legyen mindkét félnél veszteséget okoz. Az ember élet nem számít annak ÖN szerint?Vagy a sok anyagi kár?Csak nézzük meg Ukrajnában mennyi ember munkáját tették már tönkre,mindent földig romboltak és aki területet foglal mert ugyebár az a cél annál mekkora a nyereség ha belegondolunk abba,hogy mi pénzt kell majd befektetni ahhoz,hogy eltakarítsa a romhalmazt és újjá építse az egészet.És még nem beszéltünk arról a tömérdek pénzről amit befektetnek a fegyverekbe.Ami a legfájóbb az egészbe a sok ember veszteség amit sose lehet feldolgozni.A háború egy esztelen hatalmi harc amit sose szabadna kirobbantani.

 • User
  Dátum: 2022. október 17., 21:37
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ebből is látszik mennyire lesullyedt az emberiség vilagszinten és hazánkban is. Egy államfő vagy egy politikai párt ennél kretenebb szintre nem alacsonyodhat de mégis és az a szomorú hogy egyetlen párt sem tette helyre az usrseket vagy kritizálta joshannist. Elkepeszto hogy a 21ik század Európájaban nemhogy háború dúl hanem valaki el is veszíthet állását azért mert békét kíván meg ha hadugyminiszter is.