Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénzügyminiszter: a schengeni csatlakozás fél százalékpontnyit lendítene a gazdasági növekedésen

Pénzügyminiszter: a schengeni csatlakozás fél százalékpontnyit lendítene a gazdasági növekedésen Gazdaság

Románia schengeni csatlakozása 0,5 százalékpontnyit lendítene az ország gazdasági növekedésén – jelentette ki egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen a pénzügyminiszer.

Adrian Câciu szerint ehhez a 0,5 százalékpontos pluszhoz a megnövekedett kereskedelmi forgalom mellett a befektetői bizalom és az új beruházások volumenének növekedése is hozzájárulna.

Klaus Iohannis államfő szerdán közölte, hogy tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel Románia schengeni csatlakozásáról, és reményei szerint a lehető leghamarabb teljesülnek a politikai feltételek ahhoz, hogy az ország beléphessen a belső határellenőrzés nélküli térségébe. Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig azt nyilatkozta, a csatlakozás jelentősen csökkentené a fuvarozók költségeit.

A szerdán romániai látogatáson tartózkodó Mark Rutte holland kormányfő kijelentette, hogy Hollandia elviekben nem ellenzi Románia schengeni övezethez való csatlakozását, de Bukarestnek valamennyi feltételt teljesítenie kell. Rámutatott: meg kell várni, hogy a feltételek teljesítéséről zajló vizsgálatok milyen eredménnyel zárulnak, illetve mi lesz az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus sorsa, amelynek során Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatási reformokat. Rutte rámutatott, hogy korrekt és átlátható módon kell ellenőrizni a feltételeket. Elismerte, hogy Románia sok lépést tett a jó irányba, „de szerkezetileg egy erősebb jogállammá kell válnia”.

Mark Rutte szerdán a Brassó megyei nagysinki Getica katonai kiképzőközpontot kereste fel Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök kíséretében.

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük