Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

4,5 millióan maradtak áram nélkül Ukrajnában az orosz rakétacsapások miatt

4,5 millióan maradtak áram nélkül Ukrajnában az orosz rakétacsapások miatt Külföld

Ukrajnában csaknem 4,5 millió ember maradt áram nélkül péntekre virradóra az ország infrastruktúráját ért orosz csapások miatt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt energetikai terrornak minősítette.

Az államfő csütörtök este elhangzott beszédében arról számolt be, hogy Kijevben és az ország tíz másik régiójában ideiglenesen nem volt áram. Hozzátette: az oroszok nem tudják legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért energiaterrorral próbálták megtörni népünket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön bejelentette, hogy a Kijev kérésére ellenőrzött három helyszínen nem talált be nem jelentett nukleáris tevékenységre utaló jeleket. Ezzel kapcsolatban Zelenszkij azt hangoztatta, hogy ezek a megállapítások egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítékai annak, hogy Ukrajnában nem készült piszkos bomba, amivel Moszkva vádolta Kijevet.

Az államfő beszédével párhuzamosan Ukrajna határozottan elítélte, hogy a déli Herszon régióban az orosz hadsereg tömegesen kitelepíti a helyi lakosokat. Hasonló intézkedések történnek Zaporizzsja és a Krím közelében, akárcsak szintén délen, valamint keleten (Luhanszk és Donyeck megyékben), ami együtt jár a megszállók fosztogatásával – vélekedett az ukrán külügyminisztérium.

Orosz részről a herszoni kitelepítést azzal magyarázták, hogy az ukrán hadvezetés nagyszabású rakétacsapásra készülhet a térségbeli, kahovkai vízerőmű gátja ellen, ami hatalmas árvízzel fenyeget.

forrás: MTI

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük