Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rájár a kerék a medvékre

Rájár a kerék a medvékre Kovászna megye

A medvegázolások sorozata Kovászna megyét is elérte: tegnap hajnalban Csernáton Kézdivásárhely felőli kijáratánál ütöttek el egy nagyvadat. Szerencsére a sofőr nem sérült meg, de a medve lába eltörött, és a furgon eleje csúnyán megrongálódott.

Hirdetés
Hirdetés

Fábián Sándor megbízott csernátoni polgármestertől megtudtuk: őt hajnalban, fél hat körül értesítette Sebastian Cucu, Kovászna megyei prefektus, hogy egy medvét elütöttek Csernáton végében, s az önkormányzat biztosítson autót a nagyvad elszállítására.

Az elöljáró beszámolója szerint Kézdivásárhely irányából, a 11-es országúton érkező, Maros megyei számtáblával ellátott Opel haszonjármű már ért volna be a faluba, amikor a mezőről, a kézdimárkosfalvi farmok felől egy kb. 100 kilós, 2 év körüli fiatal medve ugrott ki az autó elé. A sofőr már nem volt, amit tegyen, megtörtént a baj. Az útnak azon részén, ahol az ütközés történt, vadakra figyelmeztető tábla van kitéve.

Idén 30 esetben tettek le hivatalos panaszt medvekárra a csernátoni polgármesteri hivatalhoz, ám a kilövések száma nem volt ilyen jelentős, mert idén tavasszal engedélyezték egy medve kilövését, egyet pedig tavaly ősszel.

A Transylvanian Wildlife Project Facebook bejegyzésében a következőket írta a keddi eset kapcsán:

„4:45-kor értesítették a Transylvanian Wildlife Project állatorvosát, Szász Istvánt, aki a helyszínen megállapította, hogy a medve mindkét mellső lábának humerusa (felkarcsont) eltört. Ezt követően elaltatta az állatot miközben az illetékes hatóságok a zernyesti medvemenhelyre való szállítást szervezték meg. 6 órakor már szállítható állapotban volt.”

Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője újságírói kérdésre elmondta: a zernyesti menhelyen dolgozó állatorvosok felmérik a vad állapotát, és annak függvényében eldöntik, hogy megműtik, vagy végleg elaltatják az állatot.

A történteket a Kovászna megyei rendőrség szóvivője is megerősítette, tudatva, hogy kedden hajnalban, 4 óra körül riasztották a kollegáit, miután egy sofőr a 11-es országúton, Csernáton közelében – miközben Kézdivásárhely-Brassó irányba haladt – elgázolt egy úttesten lévő medvét. Az ügyben kivizsgálás indult. A medvének belső vérzése is volt, így Zernyesten úgy döntöttek, hogy elaltatják.

Hirdetés
Hirdetés

Minden napra jut egy elgázolt medve

November 15-én, pénteken egy-egy medvét gázoltak el Marosvécs Déda felőli kijáratánál, illetve a Körtvélyfája–Petele közötti gyorsforgalmi úton.

November 16-án, szombat este elgázoltak egy medvét Parajd és Szováta között, a szenvedő nagyvadat csak nagyon későn, másnap tudták kilőni a hatóságiak.

November 17-én, vasárnap a Szeben megyei Bradu településnél levő országúton pusztult el egy medve gázolás következtében.

November 18-án, hétfőn a Maros megyei Makfalván gázoltak halálra egy medvét, a járműben legalább ezer eurós kár keletkezett.

November 19-én, kedden történt a csernátoni gázolás.

A fenti adatok tükrében bátran elmondható, ez a statisztika a medveállományt szabályozó politikának a csődje, aminek egyaránt elszenvedői a nagyvadak és az emberek.

Nagy Sz. Attila, Tinca Teddy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 20., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: -15

  Ha vadakra figyelmezteto tabla van kiteve es meg falu is kovetkezett, akkor miert nem lassitott a jarmu? Nekem ne dumaljon senki, hogy a medve egybol kiszokott a kocsi ele ,mert ha betartotta volna a megengedett sebesseget es figyelt volna a figyelmezteto tablakra, akkor nem utotte volna el a medvet . Egyebkent itt hivnam fol a kozvelemeny figyelmet arra a jelensegre amit mult heten tapasztaltunk egyik baratommal, akivel tobb mint 50 kilometret megtettunk a hegyekben, gyalogturan, erdo kozt. Hat barataim, az erdoben tobb mint 50 kilometeren egyetlen medvevel sem talalkoztunk. Az egyetlen medvet, hazafele jovet, Futasfalva es Torja kozt, a mezoben lattuk. En nem tudom mi tortenik itt a medvekkel ,vagy mezei nyul lett beloluk ,vagy osszeegyeztek es follazadtak az emberek ellen, mint abban a fantasztikus amerikai sorozatfilmben, a Zoo-ban ,de itt valami nagyon nincs rendben veluk ,mert ha annyira el volnanak szaporodva, ahogyan ezt egyesek allitjak, akkor 50 kilometeren ,az erdoben is kellett volna talalkozzunk veluk. Szerintem ket dolog lehetseges. Vagy nincs mit egyenek az erdoben (ez a legvaloszinubb!), vagy valami zavarja oket az erdoben, valami elol menekulnek onnan. Es ha igy van, akkor ez nem lehet mas, csakis az ember, vagy valamilyen emberi tevekenyseg, ami elzavarja onnan oket !

  • User
   Dátum: 2019. november 20., 11:21
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Bocsi vállaszolnék a kovászna megyei medve gázolással kapcsolatban.Az erdőn turázok azért nem találkoznak medvékkel mert a medvék a falvakon és városokpn élnek ujabbul veszélyeztetve sok emberi életet.A főut nem a medvéké hanem az autóké a medvének nem lenne mit keressen a lakott területek közelében ugy néz ki fontosabb egy medve élete mint egy emberi élet. Amikor ember életet követel egy medve támadás senki nem komentál!!!Ezen kellene elgondolkozni

   • User
    Dátum: 2019. november 20., 21:32
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hát a medve nem tudja, hogy neki nem szabad a főútra menni. 😀 A többi rendben van, pont ez a gond, vajon miért nem ülnek az emberektől távol? Biztos nem jókedvükben járnak le a faluba.

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 1

  tehéntábla van,szarvas/őz tábla van vaddisznók ,rókák,borzok is az úton átmennek miért ne lehetne medvetábla is,ugye?csak nem tudni hogy melyek a medvék útvonalai,hol bukkanak fel….mondjuk a székeky falvak be és-kijárótábláik mellé ki lehetne tenni…

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 22:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha oz tabla van, ha tehen tabla, ha rokatabla stb, az tokmindegy. Barmelyik ilyen tablanal ,az autot vezeto sofor, koteles lassitani. Mert az ilyen tablak nem disznek vannak kiteve, hanem azert, hogy figyelmeztessek az arrajarokat a balesetveszelyre es, hogy ezaltal megvedjek a veletlenul, az utra tevedt allatokat. Ezert ,ha volt ilyen tabla kiteve, akkor lottek a karteritesnek ! De az utakon koszalo medvekrol, olyan hirek is keringenek, hogy az ejszaka leple alatt, ketes alakok, abbol a perverz szandekbol, hogy Bukarest jovahagyja a kvotavadaszatot es, hogy bizonyitsak orszag vilag elott, ime mily sok medve van es hogy elszaporodtak, elaltatott medveket szalitanak szant szandekkal az utak melle autokon es a lakotelepulesek kozeleben, aztan a mezobe, kozel az uthoz lerakjak oket es ott hagyjak. A kabulatbol helyretert medve pedig ilyedteben azt sem tudja hol van, igy kerul a szerencsetlen allat az autok kerekei ala.

 • User
  Dátum: 2019. november 23., 8:07
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Igen, az erdobe az iden nincs mit egyenek mert semmilyen magtermes nem volt es nem is ettetik oket a vadaszok mert nincs erdekuk es ezert kenytelenek szegeny medvek olyan helyeket keresenek ahol etelt kapnak. Ilyen helyek a kukorica tablak voltak es most arassak oket es kihajtottak beloluk es szerencsetlenek futkorasznak a mezokon es az utakon ossze vissza es a kocsit aldozataik lesznek. De ez ennyi volt szerencsere tobbet nem fognak elutni mert lassan felvonultak az erdobe.