Felhívás!

A mezőgazdaságban még van esélyünk

A mezőgazdaságban még van esélyünk Gazdaság

Az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) sepsiszentgyörgyi fiókszervezete jó partnerekre talált az erdélyi magyar tudomány napjának megünneplésében a Sapientia EMTE kertészmérnöki tanszékében és a LAM Alapítványban. Pénteken az agrárium társadalmi szerepe és feladata volt a fókuszban a Sapientia sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának előadótermében megtartott konferencián.

Az Értékteremtő tudomány mottóval szervezett rendezvénysorozat részeként Szentgyörgyön az agrárágazat erdélyi szerepére, lehetőségeire, jövőjére vonatkozó, illetve szakmai értekezések hangzottak el a hallgatók, a gyakorló mezőgazdászok, cégvezetők és tudományos oktatók részvételével zajló egész napos konferencián.

Bíró Boróka Júlia, az EME szentgyörgyi fiókszervezetének elnöke, majd Nyárádi Imre-István tagozatvezető szólt a megjelentekhez:

–  Legyen ez a rendezvény egy olyan fórum ahol a szaknyelvet anyanyelven tudjuk ápolni, ahol a fiatal hallgatókat bevonjuk a munkába és az előadásokba, egy egészséges társadalomban ilyen alkalmakra is szükség van – mondta.

Klárik Attila, a LAM alapítvány elnöke, aki a civil szervezet által működtetett hitelszövetkezet, illetve az oktatói munkában elért eddigi eredmények felleltározása után megosztotta utóbbira vonatkozó kétségeit, dilemmáit is a hallgatósággal. Rendszerszintű változásra van szükség, valós szubszidiaritás is elengedhetetlen lenne, továbbá egy székelységet illető reális helyzetképre, életképes családpolitikára, kiszámíthatóságra, mert a fiatalok ezt még jobban hiányolják, mint a jó keresetet, amit külföldön találnak meg. Meg kellene végre tanulni románul is, nagyon kell az oktatás reformja, nincs stratégiai gondolkodás, nem létezik egy nemzeti minimum meghatározása a célok szintjén. Az élelmiszer-termelés mindenképpen alappillére marad az egyre növekvő emberiségnek, érdemes tehát befektetni az agrárismeretekbe, biztatta főleg az ifjakat Klárik.

Nyárádi Imre-István optimista felütésű prezentációjában büszkén referált arról, hogy a Sapientia EMTE eddigi fennállása óta milyen sikerrel töltötte be az erdélyi anyanyelvű szakoktatásban betöltött űrt, meg az agrárágazathoz kötődő szakokon végzettek hány sikeres erdélyi és magyarországi cégnél töltenek be vezető szerepet.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.