Hirdetés
Hirdetés

Afrikai sertéspestis: szigorítások

Afrikai sertéspestis: szigorítások Gazdaság

Országos szinten elégedetlenséget szült a gazdák körében, hogy az afrikai sertéspestis fertőzés elterjedése miatt szigorítják a sertéstartás és disznóvágás szabályait. Az erre vonatkozó minisztériumi rendelet egy hete lépett életbe.

Hirdetés
Hirdetés

Az állategészségügyi igazgatóságok minden önkormányzatnak elküldték a sertéstartásra és disznóvágásra vonatkozó új szabályokat, hogy azoknak szerezzenek érvényt. Mezőgazdasági szakemberek szerint a sertéstartásra vonatkozó új szabályok ellehetetleníthetik a családi gazdaságokat – amelyek a hazai mezőgazdaság 70 százalékát teszik ki –, míg a disznóvágásra vonatkozó rendelet a gyakorlatban kivitelezhetetlen.

A szigorítás lényege, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium korlátozza a nevelhető sertések számát, eszerint egy háztartásban legtöbb öt, 30 kilogrammosnál nagyobb disznó tartható kizárólag saját felhasználásra, ezekkel tilos kereskedni. Eszerint ha egy gazda hatnál több disznót akar tartani, köteles vállalkozási engedélyt kiváltani, kell legyen állategészségügyi engedélye és szerepelnie kell az országos állatnyilvántartási rendszerben. Mivel mindez költségekkel jár, fennáll az a veszély, hogy sok család lemond a háztáji sertéstenyésztésről.

Az új rendelet előírja, hogy disznóvágásnál kötelező az állatorvos jelenléte. Az ország több részéről érkeztek panaszok, hogy ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A disznóvágási idényben előfordul, hogy naponta több tucat állatot áldoznak fel, és nincs elég állatorvos, hogy mindenhol jelen legyen. Mint ismert, korábban bevezették a disznó vágás előtti kábításának kötelezettségét is, ám a gyakorlatban nem lehet megvalósítani, ezért legtöbb helyen maradt a „hagyományos” módszer. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint az új szabályozás hátterében az afrikai sertéspestis megfékezése áll. A szakember szerint azért lenne indokolt disznóvágásnál az állatorvos jelenléte, hogy felügyelje, a levágott állat szervein vannak-e elváltozások, ha szükséges labormintát igényel, ugyanakkor elvégzi a kötelező trichina-vizsgálatot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 20., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: 14

  …oriasi badarságok,nem ez a megoldás,van más,amit meglehet csinalni es igazán megtehető,csak meg kell gondolni helyesen,itt amit irnak az lehet akárki,oriasi barom..!

  • User
   Dátum: 2019. november 21., 21:02
   ÉRTÉKELÉS: 11

   A parlamentbe miert nem szabajozak vagyis ritkítják a disznók számat jó koverek a nép erejéből teljesen el lehetetlenítik a munkás embert ez romania szegyen

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 8:30
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Hat persze ennek a sertespestisnek ez volt a lenyege, hogy egyed szekely a nemet disznohust, csak a szakembernek annyi esze sincs hogy ezt felfogja.

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 9:23
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Nem a sertespestis miatt van ez a szabalyozas hanem azert mert ebben az orszagban a kinevezett miniszterek csak PARAVANOK- ekes magyar nyelven!!! 🙂 Ez a rendelkezes a hires MUSCA UR (Aradi nagy farmer) es mas disznohizlaldak nyomasara tortent nem egyebert csak azert, hogy O URASAGUK tudjak eladni a mocskot (tapos disznokrol beszelek), letorven ezzel a rendelkezessel a paraszt gazdasagokat!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 16:17
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Szerintem Juliska néni jobban ismeri a szervelváltozásokat . Igen. Az őnellátó gazdákat ki kell irtani mert azok nem vásárolnak a nagyáruházakból.

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 17:26
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Mindig ünnepek előtt lesz járvány nyáron nincsen járvány azért hogy vegyük meg az üzletből a hust érdekes ország ami szar van mind romániaban van!!!!!!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 18:16
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ha enyire meg szigorítják a disznotartast lemondunk de ez magával rántja gabona termelőket is mert nincs disznó nem kell gabona úgy hogy az egész ágazat szenved

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 20:46
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Itt az a lényeg, hogy ne tartson senki semmit vegye meg a szupermarketből az övékét a mocskot azt se tudod miket raknak a készítmények e, viszont amit te nevelsz tudod mit evett amit készítesz belőle tudod mit raksz bele de ez nekik nem jó mert nem eszed meg a mérgeiket nem leszel beteg, nem kell megvedd a gyógyszereket, egyszóval, ha önellátó vagy abból nekik nincs hasznuk, ezért hoznak olyan szabályozásokat meg találnak ki különböző járványokat(madárinfluenza, kergemarhakór, stb.), hogy ellehetetlenitsék az önellátást

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 21:47
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez mind szép és jó, csak sajnos olyan emberek hoznak ebben a témában is ( mint minden mas agazatban) rendelteket akiknek semmi hozzáértésuk nincs, ám biztos vagyok benne hogy csak konyvekben vagy allatkertben lattak diszokat- disznovagast. Szerintem sokaknak a miniszteroumbol fogalmuk sincs mit jelent a disznotartas, mi egyáltalán a pestis, hogyan zajlik hagyományosan egy diszno vágás és sorolhatnam tovább. De nagy az Isten állatkertje!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 3:42
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Erre ment ki a játék végig a “véletlen” pestis járvány amit szorgosan próbálnak szetszorni utmenten, tóba vagy bárhol természetes úton. A kis háztáji gazdaságok felszámolása az emberek reakenyszeritese a mocsok külföldi húsra. Ha az ember vállalkozó kell hogy legyen evegett véletlenül pestis kapnak majd nála mert nem lehet konkurencia.

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 14:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kedves hozaszollok nagyresze,ti egymasrol masoljatok a szoveget? Ezt a sok “mocskot”‘? Jol vagytok ? Mintha hallanam,ahgy korusba valaszoltok: “Van benne minden” :))