Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Láttad-e te Kőrösi Csoma Sándort?” – félszáz diák jelentkezett a kovásznai rajzpályázatra

„Láttad-e te Kőrösi Csoma Sándort?” – félszáz diák jelentkezett a kovásznai rajzpályázatra Kovászna megye

Kézdivásárhely, Kovászna, Zabola, Sepsiszentgyörgy és Székelyvarság középiskoláiból érkeztek pályaművek a „Láttad-e te Kőrösi Csoma Sándort?” címmel a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület által meghirdetett rajzpályázatra. Az április 8-13. között zajló 34. Csoma Napokon a szervezők ünnepi tárlatnyitóra várják a pályázókat és érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

A pályázati felhívás értelmében a tetszőleges technikával megalkotott munka során „ihletforrássá, rajzelemmé válhatott bármi, ami Kőrösi Csoma Sándor életéhez kapcsolható, így például évszámok, betűk, betűtípusok, helynevek, emlékhelyek, valamint a Csoma életét feldolgozó irodalmi művek. A létrejött mintegy félszáz alkotás szervező egyesület szeretettel köszöni a közel 50 résztvevő középiskolai diák részvételét, akik dokumentálódtak, inspirálódtak Kőrösi Csoma életével kapcsolatosan – valamint vezető tanáraik és a pályázat lebonyolításában segítő partnerek munkáját.

Képeink a zsűrizés pillanatát rögzítik: április 3-án a szakmai zsűri szemügyre vette és értékelte a munkákat. A Vetró András szobrászművész és Deák Barna grafikus alkotta zsűri véleményezését, az értékelés szakmai szempontjait a hamarosan kezdődő 34. Csoma Napok keretében, április 9-én, kedden, 17 órától kezdődő tárlatnyitón ismerhetjük majd meg mindannyian – a nyertesek nevesítésével együtt.

Az ünnepi megnyitó alkalmával kerül kihirdetésre a két kategóriában – V-VIII. és IX.-XII. osztályosok körében – odaítélt 3-3 (I, II, III) díjazott neve, valamint az idei kászonjakabfalvi Udvartér Alkotótáborban való részvételt biztosító fődíj tulajdonosának neve is ekkor kerül nyilvánosságra.

Munkában a zsűri – Vetró András szobrászművész és Deák Barna grafikus

A diák rajzpályázat zsűrije úgy döntött, hogy a pályaművek mindegyike kiállításra kerül a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a kiállítás április 9 – június 15. között lesz megtekinthető.

A pályázat szervezőcsapata részéről Konnát Rita, a kovásznai művelődési ház kulturális referense jelezte: nagy öröm, hogy ilyen változatos, érdekes, szép munkák születtek, „indulásnak ezt nagyon jónak érezzük, örülünk, hogy ennyi diákot megmozgatott Kőrösi Csoma Sándor. Lesz egy szép kiállítás, ami további ösztönzés lehet”.

Mint elmondta, a Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulója tiszteletére kezdeményezett pályázat felhívásában közzétett internetes forrásanyagokon kívül egyébként idén Kovásznán lehetősége nyílt a diákoknak a helyi Kádár László Képtárban megrendezett CSOMA 240 – 1992-2023 Tárlat visszatekintő kiállításon is inspirálódni. Ez az értékes gyűjtemény a hivatásos képzőművészek számára rendezett, nemzetközi Csoma-Tárlatok anyagából adományozott műalkotásokból áll össze, és itt https://csomaegyesulet.hu/kadar-laszlo-keptar/ évtizedekre visszamenőleg föllapozhatóak az elmúlt évek Csoma-Tárlat kiállításainak katalógusai.

Az idén egyhetesre bővült Csoma Napok rendezvénysorozat összetett eseménykínálata a https://csomaegyesulet.org honlapon érhető el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük