Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Készül Háromszék katasztrófavédelmi térképe

Készül Háromszék katasztrófavédelmi térképe Kovászna megye

Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt hónapokban kidolgozta és elfogadta azokat a dokumentumokat, amelyek a háromszéki települések katasztrófavédelmi térképének az elkészítéséhez szükségesek. Az 1,21 millió lejes projekt a fejlesztési minisztérium támogatásával kerül megvalósításra.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet alapján öt városnál földrengés által veszélyeztetett helyszínek lesznek feltüntetve, 21 város és község esetében pedig földcsuszamlások lehetséges helyszíneit jelölik. Konkrétan Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót és Bodzaforduló földrengés által veszélyeztetett övezetként szerepel, a felsoroltakból utóbbi háromnál földcsuszamlás lehetséges előfordulását is tekintetbe veszik. Az alábbi községek jelennek meg majd a földcsuszamlások által veszélyeztetett települések listáján: Bardoc, Bodok, Bereck, Előpatak, Hídvég, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Lemhény, Málnás, Nagybacon, Nagypatak, Sepsiillyefalva, Sepsikőröspatak, Szitabodza, Torja, Vargyas, Zágon és Zágonbárkány.

Sepsikőröspatak... Fotó: Tuchiluș Alex

A megyei tanács legutóbbi munkaülésén Jakab István Barna alelnök ismertette a háromszéki lakosságot érintő tervezet megvalósításának jelenlegi szakaszát. Mint elmondta, a fejlesztési minisztérium a finanszírozás egyik feltételeként szabta azt is, hogy pontosan meg kellett jelölni, melyik településen milyen természeti csapások (földrengés, földcsuszamlás) veszélye fenyegethet. A kérdéskörben az év elején is történtek központi fejlemények, a román kormány például januárban fogadta el a katasztrófavédelmi munkálatok támogatásának új módszertanát.

...Bodok... Fotó: Tuchiluș Alex

A katasztrófatérkép nyilván nem csupán tájékoztató jellegű, hanem a megelőzést segíti; főleg azt szolgálja, hogy a különösebben veszélyes épületeknél, illetve helyszíneken idejében elvégezhessék a szakszerű  munkálatokat, csökkentve ezáltal a sérülések, tragédiák kockázatát. A katasztrófavédelmi térkép adatait az érintett önkormányzatok a területrendezési és beruházási tervezetek elkészítésénél, engedélyeztetésénél is figyelembe veszik.

...és Sepsiillyefalva egyaránt szerepel a katasztrófatérképen Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük