Felhívás!

Visszaállítják a faldíszeket

Visszaállítják a faldíszeket

Egy hónapja látogatta meg Böjte Csaba ferences testvér a kézdivásárhelyi minorita rendházat, hogy terepszemlét tartson, az azóta eltelt időszak alatt is látványos az előrelépés. Most már az épület belső udvarának a meszelése zajlik, ugyanakkor restaurátorok is dolgoznak.

A minorita rendház utcára néző része már le van meszelve, a hatalmas udvaron terepszemlénk során is zajlott egy újabb épületszárny alapjának a kiöntése. Ez az épület a mosdókat és a mellékhelyiségeket fogadja majd be. A munka ütemét jól jelzi, hogy amire körbejártuk az épületet, arra a munkások végeztek is az alap kiöntésével.

A hatalmas ingatlan minden szintén zajlik valamilyen munka, a földszinten egy megyeszékhelyi restaurátor az egykori ebédlő szoborkazettájának a kagylómintázatát állítja vissza, ezt követi majd a mennyezet mintáinak az újrakészítése is. Beke Nándor több érdekes dologra világított rá: meglátása szerint a belső udvar hátsó részén levő épületszárny régebben sokkal alacsonyabb volt, ezt az állítását a helyenként látszó, de befalazott bolthajtásos ablakokkal támasztotta alá. Hasonló volt a helyzet az épület frontján is, ahol a vakolat leverése után jól látszottak a korábbi ablakok befalazott nyílásai.

Ő hívta fel a figyelmünket a hátsó szárny udvarra néző részén egy érdekes kőelemre is, ami a vakolat lebontása után került elő. Egy teljes, durván megmunkált kőből készített szoborra, mely vélhetően egy szerzetes fejét ábrázolja. Nem féldombormű, így valahonnan máshonnan kerülhetett az épülethez. A kőfej egy ablak fölött helyezkedik el, és építőelemként kerülhetett a falba, mivel ez is be volt vakolva. Most érdekességként szabadon fogják hagyni – magyarázta a szakember. A restaurátor elmondta azt is, hogy a folyosókon látható, a boltívek tövét díszítő stukkókat mind kézi munkával készítik el, nem használnak öntősablont, ezért nem egyformák.

A kőfej a vakolat leverését követően bukkant elő

A belső udvar két oldalát teljesen lefestették, már most látszik, hogy mennyire pazar lesz az épület a befejezését követően.

 

Hozzászólások