Felhívás!

Unikum a gidófalvi templom

Nagy megvalósítás a falu életében, hogy magyar kormánypénzből felújítják a református templomot, amelyben a munkálatok alkalmával számos freskórészlet került elő a vakolat alól, még a reformáció előtti időkből. A környékbeli templomoktól eltérő módon itt kívül-belül, körös-körül volt festve a templom. A részletekbe Bereczki László református lelkész avat be.

Krisztus születésének jelenete, a királyok imádása, a betlehemi gyermekgyilkosság, a virágvasárnapi események, az utolsó vacsora, a Szent László-, illetve a Szent György legenda képei jelennek meg a falakon, kívül Szent Kristófot sikerült eddig azonosítani a töredékes részletekből. A mennyezet szigetelésében felfedezték a korábban felhasznált festett kazetták részleteit; ezt ugyan ki lehetne rakni, mint egy nagy kirakóst, de a szigorú műemlékvédelmi szabályok miatt kiállítani, netalán a helyükre erősíteni már nem – vesszük tudomásul a sajnálatos tényt.

Nem sok szakember van, aki ledokumentálhatná a kőelemek restaurálásának folyamatát, ők is igen elfoglaltak, többnyire nagyvárosokban élnek, ráadásul nagyon sok helyen egyszerre folynak nagyszabású munkálatok, így nehezen kapni vállalkozó szakembert erre a munkára, amely így halasztódik. Sokféle dolgot kell összehangolni, mondja a lelkipásztor, de jövő héten meglesz a templomudvarban a tereprendezés, nyár elejére pedig talán a szakemberek is ráérnek kiegészíteni, felújítani a falképek vonalait.

A gyülekezet azonban éli mindennapi életét, virágvasárnap 6 fiatalt, 4 fiút és 2 leányt konfirmálnak, közmunkával a temetőtakarítást is megejtették. Bár a kaláka hasznos intézmény, a műemlékek karbantartására nem lehet igénybe venni a jó szándékú segítőkész embereket, az előírások szerint szakcéggel kell elvégeztetni a legkisebb munkát is.

Hozzászólások