Felhívás!

Több mint 100 nap bosszúság

Több mint 100 nap bosszúság

Bár már lejárt az első negyedév, a helyi önkormányzatok még mindig nem tudják, milyen költségvetésből gazdálkodhatnak. A tervezés, a haladás így erősen fékezve van, a polgármesterek mindenütt igen rosszul viselik ezt az időszakot. Gidófalván is háborog Berde József polgármester.

Amint lesz költségvetés, nekifognak az aszfaltozásnak Fotosban. És amint ezt elmondta a polgármester, a további mondatokban egyre-másra felbukkant a „kellene”, a feltételes mód. Hiszen nemcsak hogy nem kapott pénzt, hatalmas, 40-50 ezer lejes kinnlevősége van a polgármesteri hivatalnak a be nem hajtott büntetésekből, elmaradt adókból.

– Megszorító intézkedésekre lenne szükség, hogy ne fizessék ki a gazdáknak a támogatást, amíg azok nem rendezik adósságukat a község felé. Ha pedig a közlekedési kihágásokért nem fizetik be egy hónapon belül a büntetést, vegyék el az illető jogosítványát – vázolja, miképpen teremtene ő rendet.

Áprilisra befejezik az angyalosi ravatalozót, akkor pedig már csak Étfalvának nem lesz hidegháza. Az önkormányzat a játszótér mellett levő saját telkére tervez építtetni egyet. Angyaloson új kultúrotthont kellene felhózni, ennek a tervét megcsináltatni a soron következő lépés.

Míg beszélgetünk, telefonálnak, hogy a Gidófalva mellett elhaladó nemzeti út mentén nagyobb mennyiségű szemetet találtak. Ennek kapcsán szóba kerül, hogy a gidófalviak már nem, inkább az átutazók szemetelnek az utak mentén, és csak kevesen vannak a faluban, akiknek nincs szerződése a háztartási hulladék elszállítására.

– Meglepően jól működik a községben a szelektív szemét gyűjtése, mondja a polgármester, ha mégis vétene valaki a közrend íratlan törvényei ellen, hát el kell beszélgetni az illetővel, ennek eredménye szokott lenni – vélekedik az elöljáró.

Az idősebbek nehezen szoknak le a régi rossz, elavult környezetszennyező szokásokról, és előfordulnak a „jóindulatú” jelentgetések is a sáncba folyó trágyalé vagy az erdőlés kapcsán (ez faluspecifikus).

Nem túl biztató azonban a jövő, a fiatalok elmennek, nem szeretnek állatokkal foglalkozni, utcasorok vannak, ahol tyúk sincs – sóhajt beszélgetőtársam, akinek nyilvánvalóan szívügye az állattartás. Ez a gond egyébként a március eleji gazdatalálkozón is terítékre került. Ez alkalommal Geréb Emőke beszélt a Pro Economica Alapítvány eddigi támogatási programjairól, melyhez hasonlókat hamarosan a székelyföldi gazdák is igénybe vehetnek, eszközök beszerzésére, mezőgazdasághoz vagy állattartáshoz kapcsolódó feldolgozók létesítésére. Fogjanak össze a gazdák, hogy kellőképpen ki tudják használni a lehetőségeket, ne mindenki ugyanolyan traktort vásároljon – hangzott el a jó tanács, és hogy minden szükséges információt időben megkapjanak, azért szintén magyar kormánypénzből megszervezett falugazdász-hálózat tagjai felelősek.

Ők segítenek majd az online pályázásban is, addig is viszont a telkek papírjait rendbe kell tenni, egyezzenek ki a szomszédok, tanácsolta György Ervin, az APIA aligazgatója a gazdáknak, ne legyenek papíron egymásra csúszott parcellák, mert akkor csak valaki kárára megítélt bírósági procedúra után folyósítható a támogatás. Figyeljenek oda, mit írnak alá a szerződésben, és tartsák be a követelményeket. Legyen a gazdáknak trágyázási tervük, a vegyszerek használatáról is pontos naplót vezessenek, 15 napon belül jelentsék az állatelhullást, ezek elmulasztásával büntetést kockáztatnak. A polgármester javasolta, a könnyen kiszakadó műanyag fülszámokat helyettesítsék tetoválással, biztosabban működő nyilvántartást eredményezne.

 

Temetőtakarítás Angyaloson

A hétvégi jó időben az angyalosi református közösség is közmunkázott, a temető tisztítására vállalkoztak, Tusa Róbert lelkész felszólítására mintegy harmincan válaszoltak. Sikerült az öthektáros angyalosi temető területén a kiszáradt fákat kivágni, másokat megnyesni, a kriptákat rendbe tenni, a szemetet eltakarítani. Munka maradt még az elkövetkezőkre is, húsvét után a temető kidőlt fejfáinak helyreállítását, illetve a lelkészi lak udvarán levő melléképület lebontását kell megejteni.

Hozzászólások