Kultúrát az iskolából jó hazavinni

Kultúrát az iskolából jó hazavinni

A falubeliek adományából gyarapodik az étfalvi volt iskolaépületben levő falumúzeum, jelenleg több használati tárgy van, szívesen fogadjuk, ha a helybeliek felajánlják valamely odavaló régiségüket, értéküket – mondja Zsigmond Zoltán Károly, a gidófalvi Czetz János Általános Iskola igazgatója. A távlati tervek között szerepel, hogy majd a csernátoni múzeumhoz hasonlóan, mezőgépekből rendezzenek kiállítást az udvaron.

Hirdetés
Hirdetés

A ’48-as forradalom eseményeire emlékezve, illetve ahhoz kapcsolódva március 13-án interaktív tevékenységre került sor a volt étfalvi iskola épületében, ahol a Székely virtus hagyományőrző egyesületet képviselő Kádár László huszárőrnagy a huszárok és gyalogos honvédek öltözetét mutatta be a gyermekek. 15-én az iskola felső tagozatosai a kultúrotthonban mutatták be ünnepi műsorukat a faluközösségnek. Betanította Vitályos Ildikó óvónéni, Zsigmond Zoltán és Mátyás Judit tanárok pedig két diákkal a zenei hátteret biztosították. Az iskola udvarán hagyományosan a negyedik osztály tisztelgett a Czetz-kopjafánál a Hajnal Katalin tanítónő által megtervezett forgatókönyv szerint.

A 2019/2020-as tanév sajnálatos módon ismét csökkenést eredményezett az iskola létszámában, 7 gyermekkel kevesebb van, mint tavaly (akkor 154-gyel indult a tanítás). A márciusi iskolába iratkozási időszakban 10 gyermek iratkozott előkészítőbe, még várnak a roma közösség azon tagjaira, akik külföldről majd a húsvéti ünnepre térnek haza, közülük még ki kell kerülnie néhány gyermeknek, legkevesebb 12-es létszámmal lehet ugyanis egy külön osztályt indítani. A város közelsége állandó veszélyeztető tényező Gidófalva község oktatási intézményeire nézve – bukik fel újra a sóhaj az igazgatóból.

Hozzászólások