Felhívás!

Turisztikai szemléletváltás Kovásznán

Turisztikai szemléletváltás Kovásznán

Történelminek nevezte Gyerő József polgármester a hétfőn megtartott rendkívüli tanácsülést, amelyen a testület többek között jóváhagyta egy balneoklimaterikus multifunkcionális központ, illetve egy nyári bobpálya létesítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányokhoz szükséges terveket. A polgármester szerint fontos lépést tettek annak érdekében, hogy a kovásznai turizmus szintet lépjen, és a gyógyturizmus bővülhessen az élményturizmus nyújtotta lehetőségekkel.

Hirdetés
Hirdetés

Mind a helyiek, mind a fürdővárosba érkező turisták körében nagyon régen megfogalmazódott az igény egy wellness-központ megépítésére vonatkozóan. A lakosok szemszögéből azért fontos a fürdőkomplexum megépítése, mert az bővíti a település kínálta szórakozási lehetőségeket, így a helybéliek városukra vonatkozó megítélése is javul. A turizmus szempontjából pedig kiemelkedően fontos ez a beruházás, mert általa Kovászna kiléphet abból az idegenforgalmi paradigmából, mely 30–40 éve jellemzi a fürdővárost, vagyis a főként az ártámogatott jegyekkel érkező vendégekre alapozó idegenforgalmi gyakorlatból. A jövőben a gyógyturizmust elkerülhetetlen módon kell kiegészítenie a hétvégi és élményturizmusnak, azonban ehhez olyan beruházások kellenek, melyek kielégítik a társuló újabb igényeket és elvárásokat.
Ezen szempontokat figyelembe véve szavazott a helyi tanács egyhangú igennel a két nagy ívű projekt megvalósításához szükséges lépé­sek megtételére.

 

Szálloda és fürdő is épül
A szóban forgó fürdő (wellness-központ) a sípálya mellett épül majd meg, arra a területre, amire a részleges városrendezési tervet már az év elején jóváhagyta az önkormányzat. Egy 3 hektáros parcelláról van szó, amit kettéosztottak: 1 hektár 20 árat szállodaépítésre szánnak (a területet bérbe adnák egy magánvállalkozásnak), és 1 hektár 80 árat a wellnessközpont létesítésére. A tervek szerint a szálloda és a fürdő épületei csatlakoznak egymással. Így a szálloda vendégei is növelnék a fürdőlátogatók számát.
A hétfői ülésen elfogadták azokat az elvárásokat, amelyeket a megvalósíthatósági tanulmány elkészítőjének figyelembe kell vennie. Többek között a szakcégnek kell megállapítania a fürdő nyereségességének mutatóit, a beépített felületek nagyságát, tartalmaznia kell a külső és belső medencék arányát, termálvíz hiányában a meleg víz biztosításának mikéntjét, az energetikahatékonysági mutatókat stb.
A polgármester megjegyezte, a fürdő, az általa nyújtott lehetőségeivel, megcélozza a fiatal korosztályt, a kisgyerekes családokat is, szabadidős tevékenységet biztosít, sportolásra, kikapcsolódásra nyújthatna alkalmat különleges természeti környezetben.
A városvezetés arra is figyelni fog, hogy a létesítmény építészeti stílusa szigorúan illeszkedjen az erdei környezetbe, és hogy tartsa meg a maximális zöld felületeket, amelyet az építkezés megenged.
A wellnessközpont létesítésének következő lépése a megvalósíthatósági tanulmányt meelőző terv elkészítésére vonatkozó közbeszerzés meghirdetése, amelyben követelményként jelölik meg a tervező cég előzetes tapasztalatait. Azt követően pedig az építési munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagiak előteremtése lesz a nagy kihívás.
A finanszírozásra vonatkozóan a városvezetés több lehetőséget is lát. Az 2017/58-as kormányhatározattal jóváhagyott turisztikai infra­struktúra fejlesztésére vonatkozó mestertervben szerepel egy Kovászna városában építendő balneoklimaterikus multifunkcionális komplexum megépítése. Ennek alapján az elszámolható költségek 90 százalékát a kormány fedezné, míg a maradék 10 százalék, illetve az el nem számolható költségek (területrendezés, közművesítés stb.) az önkormányzatot terhelné. Az városvezetés kb. 5 millió euróra becsli a központ létesítésének költségeit.
A B terv, hogy a helyi önkormányzat saját költségvetéséből, Kovászna Megye Tanácsával partnerségben valósítsa meg a beruházást. Harmadik opció lenne a terület bérbe adása egy magánvállalkozás számára, mely biztosítaná a beruházáshoz szükséges anyagiakat. Az előjáró megjegyezte: ezen lehetőség iránt is van kereslet.

Nyári bobpályát építenek
A Lőrincz Zsigmond-sípálya szomszédságában épülne meg a wellness-központSzintén a hétfői ülésen és ugyancsak a turizmus fejlesztése érdekében, jóváhagyták egy nyári bobpálya létesítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt szintén megelőző terveit.
Hasonló pálya a Gyimesekben is működik (SkiGyimes). Kovásznán a sípálya rövidebb szakaszán építenének meg az egész évben működő rendszert, –  bobpályát – mely egy kb. 350 m felvonó szakaszból és kb. 550 m hosszúságú ereszkedő pályából állana. Ezáltal minden évszakban egy újabb és egyedi szórakozási lehetőséget biztosíthatnának a helyieknek és turistáknak.
A bobpálya létesítéséhez szükséges anyagiakat elsősorban a kormánytól reméli a polgármester, mert megpályáznák a fürdővárosok fejlesztésére pénzösszegeket előirányzó 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet által biztosított forrásokat. Ha ez a lehetőség a gyakorlatban nem vezet eredményhez, akkor ugyancsak helyi költségvetésből, megyei forrásokból keresik a megoldást. Harmadsorban pedig megoldás lehet a magáncégnek való bérbeadás is, hiszen egy szabadidőközpont megépítése és működtetése felkeltheti a területen tevékenykedő vállalkozások érdeklődését. <<

Hozzászólások