Felhívás!

Réty kulturális képviselői

Réty kulturális képviselői

Rétyen nagy tiszteletnek, népszerűségnek örvend a fúvószenekar, a település vezetősége is prioritásként beszél minden ehhez kötődő pályázatról, rendezvényről. Az idei tervekről, álmokról, eseményekről faggattuk a település, illetve a fúvószenekar vezetőjét, akik beszélgetésünk során nem tagadták jó együttműködésüket, és azt sem rejtették véka alá, hogy az új polgármestert is igyekeztek megtanítani valamilyen hangszeren játszani, ám mindhiába.

Nemrég sikerült leadni egy uniós alapokból finanszírozott, a rétyi kultúrotthon és zeneterem felszerelését megcélzó, vissza nem térítendő alapokat lehívó, önrész nélküli pályázatot. A 200 ezer euróból hang- és fénytechnikai felszereléseket vásárolnának a két említett helyiségnek, valamint hangszereket is befoglaltak a pályázatba.

– Pozitív elbírálás esetén a felújítás után a zeneteremben stúdiófelvételeket is lehet majd készíteni – újságolta Dombora Lehel polgármester.

Maksai József trombitaművész, karnagy, a fúvószenekarok vezetője kifejtette: idei álmuk, hogy a rétyi fúvóstábort új lendülettel, fiatalokkal szervezzék meg, felélesszék: híres egyetemi tanárokat is meghívnának.

– Jelenleg a nagyzenekar 78 taggal, a kicsik 21 taggal működnek. Ezen kívül számos olyan kezdő hangszeresünk is van, akik még egyik fúvószenekarnak sem tagjai – magyarázta.

Maksai viccelődve árulta el, hogy míg az előző elöljáró a fúvószenekar tagja is volt, az új, fiatal polgármester a legnagyobb igyekezetük ellenére sem tanult meg játszani semmilyen hangszeren: igaz, néha még próbálkozik kisebb-nagyobb sikerrel. Ennek ellenére nagyon jó az együttműködés a településvezető és a karnagy között, a fúvószenekart prioritásként kezelik, és ez el is kel, hiszen például a hangszerek terén folyamatos a kopás, és mivel egyre több fiatal szeretne részese lenni a zene-kalandnak, előfordul, hogy 2-3 gyermek játszik ugyanazon a hangszeren, az eszközök javítása ugyancsak költséges.

– Itt nem csak a zenéről van szó, családias hangulat alakult ki, összeforrott közösségről beszélhetünk. Idei célkitűzésünk, hogy eljussunk Görögországba, egy nemzetközi fúvóstalálkozóra, ám még nem kaptuk meg a konkrét „visszaigazolást” – avatott be a karnagy.

További tervek között szerepel a Szent György Napokon, a Székely Vágtán, a rétyi fúvóstalálkozón, illetve a galaci fúvóstalálkozón, vadásznapokon való részvétel, amúgy évi átlag 30 fellépésen vesznek részt a rétyi fúvósok. Faggatózásunkra az is kiderült, hogy a folyamatosan újuló repertoárban idén egyre több filmzene kerül be.

Hozzászólások