Felhívás!

Tisztelet az ősöknek

Tisztelet az ősöknek

Rétyen évről évre egy eredeti országzászló-talapzatnál tartják március 15-én az ünnepségeket, itt gyűlnek össze és tisztelegnek a nemzetükért vérüket is kiontó hősök előtt a megemlékezők: ezt a műemléket és az egerpataki országzászló-talapzatot újították fel nemrég a településvezetők.

A rétyi országzászló-talapzatra különböző események, háborúk emléktábláit helyezték fel, mint például az első és második világháború hősökét, a millecentenárium, az 1848-as forradalom emlékére állítottat, valamint a holokauszt során elhurcolt rétyi zsidók emléktáblája is itt található.

– Ez egy átfogóbb emlékhely, ahol minden március 15-én fejet hajtanak a rétyi megemlékezők. Ezt a műemléket, illetve a környékét sikerült rendbe tenni: elbontottuk a régi, már elkorhadt deszkakerítést, és újat húztunk fel helyette, de a környéket is kitisztítottuk, illetve letisztítottuk a műemléket, és újrafestettük a betűket – újságolta a rétyi elöljáró.

Egerpatakon is ugyanilyen országzászló-talapzat előtt tisztelegnek március 15-én, ezt is sikerült felújítani, ugyancsak önerőből.

Hozzászólások