Felhívás!

Szépül, épül Réty!

Szépül, épül Réty!

Rétyen számos, az előző vezetőség által megkezdett fejlesztést folytatnak, illetve újaknak vágnak neki – derült ki a Dombora Lehel polgármesterrel folytatott legutóbbi beszélgetésünk során. A településen áthaladó 13E országút melletti járdák és vízelvezetés rendezése például már rég szerepel a prioritáslistán, és a legújabb hírek szerint még idén lekerülhet a kivitelezési lajstromról. Természetesen emellett számos más munkálatot végeznek idén, illetve jelentős összegre rúgó fejlesztéseket is megpályáztak, ezekre remélnek pozitív elbírálást.

A polgármester az idei fejlesztések apropóján a településen áthaladó országút problémáját említette legelőször, hiszen az úttest mellett nagyon rég nincs funkcionális járda, illetve az esővizet elvezető, felfogó sánc.

– A tervrajzok januárban elkészültek, ám kisebb módosításokra szorulnak. Még idén meghirdetjük a közbeszerzést erre a munkálatra. Reméljük, a procedúra nem akadozik, többé-kevésbé óvásmentes lesz, habár a tapasztalat nem ezt mutatja: például egy másik, egyszerű kis útszakasz (egerpataki út) aszfaltozása odaítélésének tavaly szeptemberben fogtunk neki, és csak 2 hete zártuk le a licitet, miután Bukarestben kerestük igazunkat – magyarázta Dombora.

Az országútnál gond volt a tulajdonjoggal, hiszen a terület nem a községé, viszont kiderült, hogy van egy idevágó törvény, amely konkrétan kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladata az úttest mellett lévő járda, bicikliút, sáncok létesítése és karbantartása is. A munkálat 700 ezer lejes költséggel jár.

– A falun átutazók azt hihetik, hogy ez egy elmaradott helység, hiszen nagyobb esőzéseknél a mezőről is befolyik a víz, a központban gyűl fel. Jelenleg Rétyen a mellékutcák sokkal jobb állapotban vannak, mint a település központján, szívén áthaladó országút. Nyakatekert a topológiája a területnek, szabad eséssel nem lehetett elvezetni az esővizet, a tervezők végül átemelő-pumpával oldották meg a gondot, illetve még kell egy kicsit módosítani, hogy hatékony legyen a rendszer – újságolta a polgármester.

Az említett prioritáson kívül ugyancsak fontos munkálat az Egerpatakot Szacsvával összekötő 25-ös községi út 2,2 kilométeren történő felújítása (koptatóréteget öntenek, sáncot takarítanak, illetve az útpadkát rakják rendbe, kövezik le). Tervek szerint pár hét alatt végére járnak a 641 ezer lejes felújítási munkálatnak. Továbbá a napokban kapta kézhez a rétyi vezetőség a Szacsva és Egerpatak vízellátását és csatornázását szolgáló rendszer hatástanulmányát is: ezzel pályáznának uniós alapokra, a vidékfejlesztési terv keretében.

– Közvagyon-leltáros gondok akadtak, így rövid időn belül külön kell választanunk, el kell neveznünk minden szacsvai, egerpataki utcát, továbbá négy kisebb területet (ahová az ülepítő állomás, vízkezelő és két víztározó-tartály létesülne) át kell helyeznünk közvagyonba – magyarázta az elöljáró.

Dombora egy hónapot jósol a napirendre hozásnak, és ezután indulhat a pályázás, ha pedig időközben elfogy az uniós alap, akkor a körülbelül 3 millió eurós finanszírozást jövőben már „naprakészen” igényelhetik. További jó hírnek számít, hogy pár hete Bukarestben, a regionális fejlesztési minisztériumnál adtak le a vidékfejlesztési programba (PNDL) egy 9,9 millió lejes munkálatra – a bitai főút teljes felújítására, illetve egy teljesen új híd építésére, no meg az Egerpatak felső végétől Szacsva felső végéig szaladó út teljes rehabilitációjára – szóló pályázatot, erre várnak pozitív elbírálást. Ez egy 4 évre felosztott munkálat.

Hozzászólások