A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Szépül, épül Réty!

Szépül, épül Réty!

Rétyen számos, az előző vezetőség által megkezdett fejlesztést folytatnak, illetve újaknak vágnak neki – derült ki a Dombora Lehel polgármesterrel folytatott legutóbbi beszélgetésünk során. A településen áthaladó 13E országút melletti járdák és vízelvezetés rendezése például már rég szerepel a prioritáslistán, és a legújabb hírek szerint még idén lekerülhet a kivitelezési lajstromról. Természetesen emellett számos más munkálatot végeznek idén, illetve jelentős összegre rúgó fejlesztéseket is megpályáztak, ezekre remélnek pozitív elbírálást.

A polgármester az idei fejlesztések apropóján a településen áthaladó országút problémáját említette legelőször, hiszen az úttest mellett nagyon rég nincs funkcionális járda, illetve az esővizet elvezető, felfogó sánc.

– A tervrajzok januárban elkészültek, ám kisebb módosításokra szorulnak. Még idén meghirdetjük a közbeszerzést erre a munkálatra. Reméljük, a procedúra nem akadozik, többé-kevésbé óvásmentes lesz, habár a tapasztalat nem ezt mutatja: például egy másik, egyszerű kis útszakasz (egerpataki út) aszfaltozása odaítélésének tavaly szeptemberben fogtunk neki, és csak 2 hete zártuk le a licitet, miután Bukarestben kerestük igazunkat – magyarázta Dombora.

Az országútnál gond volt a tulajdonjoggal, hiszen a terület nem a községé, viszont kiderült, hogy van egy idevágó törvény, amely konkrétan kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladata az úttest mellett lévő járda, bicikliút, sáncok létesítése és karbantartása is. A munkálat 700 ezer lejes költséggel jár.

– A falun átutazók azt hihetik, hogy ez egy elmaradott helység, hiszen nagyobb esőzéseknél a mezőről is befolyik a víz, a központban gyűl fel. Jelenleg Rétyen a mellékutcák sokkal jobb állapotban vannak, mint a település központján, szívén áthaladó országút. Nyakatekert a topológiája a területnek, szabad eséssel nem lehetett elvezetni az esővizet, a tervezők végül átemelő-pumpával oldották meg a gondot, illetve még kell egy kicsit módosítani, hogy hatékony legyen a rendszer – újságolta a polgármester.

Az említett prioritáson kívül ugyancsak fontos munkálat az Egerpatakot Szacsvával összekötő 25-ös községi út 2,2 kilométeren történő felújítása (koptatóréteget öntenek, sáncot takarítanak, illetve az útpadkát rakják rendbe, kövezik le). Tervek szerint pár hét alatt végére járnak a 641 ezer lejes felújítási munkálatnak. Továbbá a napokban kapta kézhez a rétyi vezetőség a Szacsva és Egerpatak vízellátását és csatornázását szolgáló rendszer hatástanulmányát is: ezzel pályáznának uniós alapokra, a vidékfejlesztési terv keretében.

– Közvagyon-leltáros gondok akadtak, így rövid időn belül külön kell választanunk, el kell neveznünk minden szacsvai, egerpataki utcát, továbbá négy kisebb területet (ahová az ülepítő állomás, vízkezelő és két víztározó-tartály létesülne) át kell helyeznünk közvagyonba – magyarázta az elöljáró.

Dombora egy hónapot jósol a napirendre hozásnak, és ezután indulhat a pályázás, ha pedig időközben elfogy az uniós alap, akkor a körülbelül 3 millió eurós finanszírozást jövőben már „naprakészen” igényelhetik. További jó hírnek számít, hogy pár hete Bukarestben, a regionális fejlesztési minisztériumnál adtak le a vidékfejlesztési programba (PNDL) egy 9,9 millió lejes munkálatra – a bitai főút teljes felújítására, illetve egy teljesen új híd építésére, no meg az Egerpatak felső végétől Szacsva felső végéig szaladó út teljes rehabilitációjára – szóló pályázatot, erre várnak pozitív elbírálást. Ez egy 4 évre felosztott munkálat.

Hozzászólások