Felhívás!

Megújulóban a városi könyvtár

Megújulóban a városi könyvtár

Vántsa Judittal, a tavaly augusztus óta belső felújítás alatt álló Kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatójával beszélgettünk.

 

Első lépésben a céhes városbeli könyvtár villanyhálózatát teljesen felújították. „Az épületet nyilván teljesen ki kellett ürítenünk, a dobozoláshoz tavaly májusban láttunk hozzá”, osztotta meg lapunkkal Vántsa Judit. Ezt a parkettacsiszolás és -lakkozás, a termek kifestése, majd a javításra szoruló bútordarabok helyrehozása követte. „A polcrendszert is korszerűsítjük, az eddigi, mennyezetig érő állványokat kétméteresekre cseréljük, ezzel segítve a könyvekhez való könnyebb hozzáférést”. Az intézményvezető hozzátette, két helyiséggel bővül a kölcsönző. „Az egyik raktárhelyiségbe különálló gyerekrészleget rendezünk be, megfelelő bútorzattal”, újságolta. A végére hagyják az előszoba parkettázását, a kazánház és a mellékhelyiség felújítását.

Jelenleg a könyvek rendezése zajlik. „Eddig a 66 ezres könyvállományunk mintegy hetven százaléka volt raktáron, a többi meg szabad polcon, holott az arány éppen fordított kell legyen. Most ezen dolgozunk, továbbá felleltározzuk a teljes könyvállományt, ami nyolcévente kötelezően elvégzendő feladat”, hangsúlyozta.

Emellett természetesen működik a pincehelyiség előadótermébe költöztetett kölcsönző. „Örömünkre szolgál, hogy nagy igény van a könyvkölcsönzésre. Lesz majd egy körülbelül kéthetes időszak, amikor a kölcsönző költöztetése miatt zárva tartunk, azonban azt követően, reményeim szerint a nyáron visszaállunk a megszokott kerékvágásba, és olvasóinkat egy megcsinosodott, korszerű könyvtárban fogadjuk.” Hozzátette, bízik abban, hogy még több látogatója lesz az intézménynek, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy felújítás után 1/3-dal nő a könyvtárak látogatottsága, és a beiratkozott olvasók száma.

Tavaly nyár óta szünetelnek a rendkívül népszerű gyerekfoglalkozások, a könyvklub és a biblioterápia is, ám Vántsa Judit szerint már nem sokáig. „Ezeket a tevékenységeket is folytatjuk, miután ismét teljes kapacitással működhet intézményünk, sőt, még inkább gyerekközpontúvá válik könyvtárunk, számukra újabb foglalkozásokat is bevezetünk.” Emellett diákok számára könyvtárhasználati csoportos foglalkozásokat is rendeznének a következő tanév kezdetén.

Az intézményvezető örömmel nyugtázza, hogy az emberek továbbra is ragaszkodnak a nyomtatott könyvekhez. „A kézikönyvek és szótárak iránti kereslet csökkent, azonban a szépirodalom, illetve a széles tömegeket megcélzó szakirodalom – egészséges életmód, természetgyógyászat, életmódváltás, pszichológia témájú – rendkívül népszerű az olvasók körében. Hozzátette, a könyvállomány bővítése is az olvasók igényeinek figyelembe vételével történik. „Emellett a Kézdivásárhelyen megjelent, a városról szóló, vagy valamilyen módon a városhoz kötődő szerzők tollából megjelent kiadványokat is igyekszünk beszerezni a helytörténeti részleg számára, mely gyűjteményre büszkék vagyunk”. Végezetül megjegyezte, a világhálón elérhető a teljes könyvállománynak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szerverén megtalálható katalógusa, melynek linkje megtalálható a kezdi.ro honlapon.

 

Hozzászólások