Vántsa Judit a gyerekrészleget rendezi

Vántsa Judittal, a tavaly augusztus óta belső felújítás alatt álló Kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatójával beszélgettünk.

 

Első lépésben a céhes városbeli könyvtár villanyhálózatát teljesen felújították. „Az épületet nyilván teljesen ki kellett ürítenünk, a dobozoláshoz tavaly májusban láttunk hozzá”, osztotta meg lapunkkal Vántsa Judit. Ezt a parkettacsiszolás és -lakkozás, a termek kifestése, majd a javításra szoruló bútordarabok helyrehozása követte. „A polcrendszert is korszerűsítjük, az eddigi, mennyezetig érő állványokat kétméteresekre cseréljük, ezzel segítve a könyvekhez való könnyebb hozzáférést”. Az intézményvezető hozzátette, két helyiséggel bővül a kölcsönző. „Az egyik raktárhelyiségbe különálló gyerekrészleget rendezünk be, megfelelő bútorzattal”, újságolta. A végére hagyják az előszoba parkettázását, a kazánház és a mellékhelyiség felújítását.

Jelenleg a könyvek rendezése zajlik. „Eddig a 66 ezres könyvállományunk mintegy hetven százaléka volt raktáron, a többi meg szabad polcon, holott az arány éppen fordított kell legyen. Most ezen dolgozunk, továbbá felleltározzuk a teljes könyvállományt, ami nyolcévente kötelezően elvégzendő feladat”, hangsúlyozta.

Emellett természetesen működik a pincehelyiség előadótermébe költöztetett kölcsönző. „Örömünkre szolgál, hogy nagy igény van a könyvkölcsönzésre. Lesz majd egy körülbelül kéthetes időszak, amikor a kölcsönző költöztetése miatt zárva tartunk, azonban azt követően, reményeim szerint a nyáron visszaállunk a megszokott kerékvágásba, és olvasóinkat egy megcsinosodott, korszerű könyvtárban fogadjuk.” Hozzátette, bízik abban, hogy még több látogatója lesz az intézménynek, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy felújítás után 1/3-dal nő a könyvtárak látogatottsága, és a beiratkozott olvasók száma.

Tavaly nyár óta szünetelnek a rendkívül népszerű gyerekfoglalkozások, a könyvklub és a biblioterápia is, ám Vántsa Judit szerint már nem sokáig. „Ezeket a tevékenységeket is folytatjuk, miután ismét teljes kapacitással működhet intézményünk, sőt, még inkább gyerekközpontúvá válik könyvtárunk, számukra újabb foglalkozásokat is bevezetünk.” Emellett diákok számára könyvtárhasználati csoportos foglalkozásokat is rendeznének a következő tanév kezdetén.

Az intézményvezető örömmel nyugtázza, hogy az emberek továbbra is ragaszkodnak a nyomtatott könyvekhez. „A kézikönyvek és szótárak iránti kereslet csökkent, azonban a szépirodalom, illetve a széles tömegeket megcélzó szakirodalom – egészséges életmód, természetgyógyászat, életmódváltás, pszichológia témájú – rendkívül népszerű az olvasók körében. Hozzátette, a könyvállomány bővítése is az olvasók igényeinek figyelembe vételével történik. „Emellett a Kézdivásárhelyen megjelent, a városról szóló, vagy valamilyen módon a városhoz kötődő szerzők tollából megjelent kiadványokat is igyekszünk beszerezni a helytörténeti részleg számára, mely gyűjteményre büszkék vagyunk”. Végezetül megjegyezte, a világhálón elérhető a teljes könyvállománynak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szerverén megtalálható katalógusa, melynek linkje megtalálható a kezdi.ro honlapon.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Évzáró kiadvány

Megjelent a Zöld Nap Egyesület negyedik és egyben a 2017-es évet záró újságja. Az egyesület természetjárás, környezetvédelem, önkéntesség, továbbképzési lehetőségek, oktatási programok, különféle táborok, interkulturalitás, egészséges életmód témaköröket felölelő kiadványa negyedévenként jelenik meg.

Ma estétől érvényes

A közelgő március 15-i ünnepség okán március 14-én, szerdán este 20 óra után forgalomkorlátozásra kell számítani Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron téren. A helyi rendőrség munkatársai megkezdik a főtér autómentesítését, hogy a március 15-i rendezvényre szabaddá váljon a központi rész.

Historica-koncert március 15-én

A 10 éves múltra visszatekintő zenekar nem először jár a céhes városban. 2018. március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából erdélyi turnéjának kézdivásárhelyi állomásán, a Flagellum Dei MC klubházában lépnek fel, és velük lesz a Rock Fanatic zenekar is. A Historica ezen a koncerten elsősorban a szabadságharchoz kapcsolódó dalait fogja játszani, de nem maradnak adósai azoknak sem, […]

Meghosszabbított határidő

Kézdivásárhely Municípium Helyi Tanácsa februárban hirdetett pályázatot a Kézdivásárhelyen működő civil szervezetek és oktatási intézmények számára kulturális rendezvények (a 2018-as évre), valamint sportrendezvények (a 2018-as év első félévére) szervezésére. A meghosszabbított leadási határidő 2018. március 19., hétfő, 13 óra (a Polgármesteri Hivatal iktatójába). Pályázati űrlapot, valamint bővebb információt a hivatal 105-ös számú irodájában vagy a […]

Nagymózeses fiú lett a diákszónok

Tizenegy középiskolás vett részt hétfőn, az Incze László Céhtörténeti Múzeumban tartott Zúg Március Szónokversenyen. A nyertes, Cisar Krisztián Bogdan szónoklatát március 15-én, a Gábor Áron téri ünnepségen hallhatják a jelenlévők.

„Remélj egy jobb hazát!”

Kézdivásárhely idén is méltón emlékezik a márciusi ifjakra, többnapos programsorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját.

Koncertezik a yesyes!

Fontos módosítások történtek a hétvégi avatóünnepség programjában, az esemény hivatalos részét egy nappal kellett eltolni. A péntek délutánra tervezett programok, tehát a 17 órakor kezdődő HC Bikák és Királypingvinek SE barátságos jégkorong-mérkőzés, a 20 órától kezdődő yesyes-koncert, valamint a 22 órára tervezett jégdisco DJ Rollarral mind a helyükön maradnak. Átkerül szombatra az alsó korosztályos jégkorong-mérkőzés, […]

Készülünk március 15-re!

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készül Kézdivásárhely, melynek keretében, a központi ünnepség mellett, számos kísérőprogram is lesz. Íme a kínálat!

Röviden

Pályázat Kézdivásárhely municípium helyi tanácsa pályázatot hirdet a városban működő civil szervezetek, oktatási intézmények számára kulturális rendezvények (a 2018-as évre), valamint sportrendezvények (a 2018-as év első félévére) szervezésére. Benyújtási határidő: 2018. március 9., péntek 13 óra – a polgármesteri hivatal iktatójába. Pályázati űrlapot, valamint bővebb tájékoztatást a hivatal 105-ös számú irodájában vagy a 0267.361.974-es (111-es […]

Ünnep a jégen

Március 2-án, pénteken 13 órakor rendezik a kézdivásárhelyi műjégpálya avatóünnepségét az alábbi program szerint.

A 170. évfordulóra hangolva

Kézdivásárhely idén is méltón emlékezik a márciusi ifjakra, többnapos programsorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját. A központi ünnepség idei díszszónoka Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, kézdivásárhelyi büszkeségünk lesz.

Kisebb lesz a számla

A tegnap megtartott kézdivásárhelyi rendkívüli tanácsülésen a testület jóváhagyta a municípiumi kórház sebészeti osztályának energetikai hatékonyságára vonatkozó tanulmányát, valamint a műszaki- gazdasági mutatók jóváhagyását.

Andalúziával ismerkedtek

Február 9-én, pénteken a Vigadó Művelődési Ház dísztermében a kézdivásárhelyieknek lehetőségük adódott jobban megismerni Európa egyik legváltozatosabb országának, Spanyolországnak a legdélebbi tájegységét, Andalúzia régiót.

Röviden

Szavalóverseny A március 15-i megemlékező ünnepség alkalmával Kézdivásárhely önkormányzata és a Vigadó Művelődési Ház szavalóversenyt hirdet a város V–VIII. osztályos tanulói számára. A verseny időpontja és helyszíne: március 6., kedd 17 óra, Vigadó Művelődési Ház. Versenyünkre V–VIII. osztályos diákok jelentkezését várjuk, akik egy segédeszköz nélkül elmondott verssel jelentkezhetnek. A vers témája: március vagy tavasz. A […]

Totem-pályázat

Kézdivásárhely polgármesteri hivatala január 15-én írta ki a „Szimbólum (totem) Kézdivásárhely Municípium bejárataihoz” című alkotói pályázatot. A pályázat egy olyan szimbólum megtalálására hivatott, amely a legjobban képviseli a céhes várost. A pályázat első fordulója január 30-án zárult, kérdések feltevésére február elsejéig volt lehetőség. A benyújtott űrlapok alapján kilencen szállnak harcba a totem megalkotásáért. Első két […]