Felhívás!

Hatalmas pluszkiadás várható

Hatalmas pluszkiadás várható

Kézdivásárhelyen több városrész építőtelep, a munka azonban nem úgy halad, ahogy azt az önkormányzat és a lakosság elvárná. Ennek oka pedig az építőanyagok árának emelkedésében keresendő.

Minden építkezési vállalkozó tisztában van azzal, hogy a kormány a patthelyzetben levő önkormányzatoknak akar segíteni, de ez a mentőöv nem anyagiakban, hanem papírformaságokban merül ki, így a helyi tanácsok nagyon kellemetlen helyzetben vannak, ott faragnak le a költségekből, ahol tudnak – vázolta az építkezésben beállt anyagi káosz okozta kilátástalan helyzetet Bokor Tibor polgármester, amikor a folyamatban lévő munkálatok helyzetéről faggattuk.

A városvezető pesszimizmusa nem ok nélküli: a kormány előállt egy „képlettel”, ami az országos költségvetésből származó finanszírozásokat indexálja az építőiparban bekövetkezett drágulásokkal, de ez nem azt jelenti, hogy Bukarest bárkit is anyagilag támogatna, mindössze annyi eredménye lesz, hogy a számvevőszék előtt tudják majd megindokolni a fölös kiadásokat, hogy az ellenőrző szerv illetékesei ne tudjanak belekötni abba, miért emelkedtek a költségek adott esetekben az eredetileg számolt összeg duplájába.

– Rengeteg pluszpénzről van szó, a cégek meg azt várják, hogy ez a képlet megjelenjen. Vagyis nem számláznak, hogy az indexált árakkal pluszköltségeket tudjanak megindokolni. A régi kaszárnya felújítása és a Dac-tó szabadidőközponttá való átalakításának esete talán a legkirívóbb. Ez utóbbi esetében a tervezett költségek a duplájára emelkedtek, így a terveket visszaküldtük, hogy abból faragjanak le, mert a régi kaszárnyáról nem mondunk le, de ott is 1,4 millióval emelkedett az eredeti összeg. Minden esetben ez van, a cégek várakozó állásponton vannak, viszont nekünk ettől több pénzünk nem lesz – vélekedik a polgármester, aki szerint még a céhes város által kimondottan a pályázatok önrészének a finanszírozására nyitott hitelvonal sem biztos, hogy elegendő lesz a megnövekedett költségek fedezésére. „Az már biztos, hogy csak a vidékfejlesztési alapból nyert pályázatok esetében nyílik lehetőség a költségkeret megemelésére, azt a minisztériumokban sem tudják, hogy mi történik az európai uniós finanszírozásokkal, amiből szintén jó pár van a városban” – magyarázta az egyre inkább nehezedő anyagi nyomás okait az elöljáró.

Munka pedig lenne, hiszen folytatni kellene a Bem utca korszerűsítését (jelenleg a kivitelező telephelyén a sáncokat befogadó vaselemeket fonják), emellett folyamatban van a sebészet felújítása, a piac újraépítése, három oktatási intézmény energetikai korszerűsítése, és megkezdődött az Ady Endre utcai víz- és csatornahálózat rehabilitálása is. Továbbá félig elkészült a Margaréta utcai parkoló aszfaltozása, folyamatban van a Hóvirág utcai tömbházak közötti terület modernizálása és egy kisebb parkoló aszfaltozásra való előkészítése a Fecske utcában.

Hozzászólások
Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Az új idők kihívásaihoz jobban alkalmazkodó, kreatív és vízióval rendelkező, áldozatra képes és a társulatban is elfogadott személyt keresett Bocsárdi László a maga helyére, miután tegnap bejelentette döntését: 2020 óta érlelődő szándékát valóra váltja, és jövő októberig, menedzseri megbízatása lejártáig lemond a színház vezetéséről, aligazgatóként folytatja tevékenységét, a vezetői posztra pedig Pál Ferenczi Gyöngyi társulati tagot nevesíti.