Felhívás!

Több pénz szükségeltetik

Több pénz szükségeltetik

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés tagjai pár éve kitakarították a kézdivásárhelyi zsidó temetőt, most pedig ismét nagy fába vágták a fejszét: úgy döntöttek, felújítják Báró Purczel János, az egykori Székely Katonanevelde építtetőjének végső nyughelyét.

Kézdivásárhely egyik legimpozánsabb épülete a klasszicista stílusú, a köznyelvben csak régi kaszárnyaként élő ingatlan, ami szintén évek óta várja, hogy rehabilitálják. Ez a folyamat a városháza részéről elkezdődött, így mondhatni szerencsés egybeesés, hogy a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés tagjai úgy döntöttek, felújítják a néhai ezredes földi maradványait befogadó, műemlék jellegű kriptát a református temetőben.

A tömörülés nevében nyilatkozó Hegedűs Ferenc vállalkozó érdeklődésünkre elmondta: beszélgetés szintjén régebb felmerült, hogy valamit kellene kezdeni a gazdátlan sírral, így első fázisban kitakarították az impozáns építmény környékét, de aztán a vírusos fertőzésveszély miatt beállt egy kényszerszünet, nemrég azonban a tettek mezejére léptek. „Kellett keresni egy mesterembert, aki hajlandó az anyagot behordani, a törmeléket eltakarítani, és már van tapasztalata ilyen téren. Engedélyt kellett kérni mind a katolikus, mind a református egyháztól – lévén, hogy mindkettő ilyen vagy olyan formában érintett –, ugyanakkor a síremlék előtt lévő sírok fejtábláit el kellett távolítani, hogy azok ne sérüljenek. Ez utóbbiakat a munkálat befejezését követően természetesen visszahelyezik. Remélem, szeptember közepéig pontot tudunk tenni a munkálat végére – mondta.

A vállalkozó megjegyezte, eddig a Nexxon Kft., az Euroconstruct Kft. és az önkormányzat támogatta 17 ezer lejjel a munkálatot, melynek költségeit 30–35 ezer lejre becsülik, így további támogatásra, felajánlásokra van szükség. A felújítást Koncz Gábor egyéni vállalkozó végzi el, akit terepszemlénk során a helyszínen találtunk. Elmondta: nem egyszerű a kivitelezés, hiszen a síremlék főfalához csatlakozó építményt az elporlott anyag miatt teljesen újra kellett falazni. Kiemelte: csak az egyik dolmen kerül rehabilitálásra, mivel erre futja az anyagiakból, bár maga a síremlék úgy lenne szép, ha a másik tornyot is fel lehetne újítani. A felújítás során a másik, épebben maradt dolmen mintájára a stukkókat is helyreállítják.

Az ezredes emlékét egy meglehetősen egyszerű felirat őrzi: „A 2-ik székelyek 1-ső ezredesse. b. Purczel, ki is megholt június 13-án 1829. / A teste eltemettetett / Érdeme nem felejtetett.”
Felajánlások kapcsán Hegedűs Ferencet kereshetik, illetve a 0732.950.670-es telefonszámot hívhatják az érdekeltek. 

1817. szeptember 15-én Ferenc császár nejével együtt Kézdivásárhelyre látogatott. E látogatás alkalmával terjesztette elő báró Purczel egy katonai nevelő létesítésének tervét. Az előterjesztés megnyerte a császár tetszését, és helyben kinevezte Purczel bárót ezredessé majd felhatalmazta a szükséges alap előteremtésére. Adományok érkeztek az egész országból, 74.000 forint gyűlt össze, amiből 45.000 a székely katonák és civilek adománya volt. Ebből az összegből fogtak neki, hogy építkezzenek.
A katonanevelde építése 1818. május 1-én kezdődött Doborházi mérnök tervei alapján. Az építkezés négy évet tartott, 1822 szeptemberében elkészült a székely katonanevelde klasszicista stílusban. Az iskola 1823. október 4-én nyílt meg a 125 tanulóval, a tiszti képzés 1839-től indult. Érdekesség, hogy a bentlakó diákok nem csak az intézetben, hanem azon kívül is mindig katonai ruhában jártak, és katonai felügyelet alatt álltak.

Hozzászólások