Felhívás!

Ifjúsági szervezet alakult

Ifjúsági szervezet alakult

Legutóbbi esztelneki körképünk megjelenése óta több minden történt Nagy Mózes szülőfalujában. Ilyen kiemelkedő esemény az esztelneki ifjúsági szervezet megalakulása, amely a CSÁKESZ Minta nevet viseli. A név egy mozaikszó, a Csángótelep, Kurtapatak, Esztelnek kezdőbetűiből tevődik össze.

Az alakuló ülést követően a fiatalok sajtótájékoztatót tartottak, a megbeszélésen Salamon Balázs polgármester is részt vett. Elöljáróban elmondta: a fiatalok keresték meg, hogy más településekhez hasonlóan Esztelneken is alakuljon meg az ifjúsági szervezet, amely különböző programokat szeretne szervezni, ő pedig partnerként fogadta őket, hiszen az önkormányzat elképzeléseibe beilleszkedik a törekvésük. „Elsőként azt kérték, hogy az alsóesztelneki iskola sportpályáját segítsünk rendbe rakni, ebben partnerek is vagyunk, már egy osztálytermet is a rendelkezésükre bocsátottunk, ahol asztaliteniszezhetnek” – mondta a polgármester.

A szervezet elnöke Nagy Eszter, munkáját Baka Kinga és Nagy Alpár alelnökök segítik.
Nagy Eszter kifejtette: nagyon örül, hogy a szervezet létrejöhetett, rég dédelgetett álmuk, hogy a kurtapataki és esztelneki ifjak szerveződjenek. „A fiatalok igénye elsősorban az, hogy összeülhessünk, találkozhassunk, a vírushelyzet még jobban erősítette ezt. Meglepően sokan vettek részt az alakuló ülésen, sokan szeretnének tenni ezért a kis közösségért. Temérdek tervünk van, évente gyereknapot szeretnénk szervezni, megemlékezni a trianoni döntésről, környezetvédelmi akciókban részt venni, és sok más egyéb körvonalazódik” – magyarázta az elnök.

Baka Kinga kiegészítette: a fiatalok igénylik a kikapcsolódást, bár a faluban működik egy néptánccsoport, de más tevékenykedés nincs. „Aktívan szerepet szeretnénk vállalni a közéletben, segíteni az önkormányzat munkáját az önkénteskedést is beleértve. Gondolkodunk filmvetítésekben, kvízestekben, hogy kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak. Célunk, hogy felelős állampolgárokká, a közösség hasznos tagjaivá váljunk” – mondotta Kinga.

Nagy Alpár szerint nem hárman döntenek a szervezetről, hanem közösen a fiatalokkal, meghallgatnak minden ötletet.

Itthon az otthon?

Minden településen gondot okoz a fiatalok elvándorlása, így Esztelneken is. Salamon Balázs polgármestert és az ifjúsági szervezet vezetőit arról kérdeztük: miként látják a fiatalok jövőjét a szülőhelyükön.

„Más településekhez hasonlóan az esztelneki fiatalok egy része is külföldön dolgozik. Én annak viszont örülök, hogy a jövőt itthon tervezik. Úgy látom, hogy a külföldi, kemény munkával megspórolt, összekuporgatott pénzt itthon és okosan próbálják befektetni. Házakat építenek, telkeket vásárolnak, ami azt jelenti, hogy hosszú távon a jövőt itthon képzelik el. Akkor van a községnek jövője, ha a fiatalok itthon maradnak. Arra is van példa, hogy a fiatalok addig maradnak külföldön, amíg gyerek születik, amint megvan a család, hazaköltöznek. Szerencsére meg is van, hová költözzenek, mert az addig keresett pénzből már építenek egy kis lakást. Annak ellenére, hogy a globális jelenségnek is tekinthető csökkenő gyerekvállalási kedv nálunk is jelen van, remélem, hogy a fiatalok több gyereket mernek majd vállalni, mi önkormányzatként egy támogatási csomag kidolgozásában gondolkodunk a törvény által biztosított lehetőségekkel” – mondotta a polgármester, aki reméli, hogy a gyerekvállalási kedvet valamiképpen ösztönözni tudják.

„Szervezetünk részben azért is alakult, hogy a fiatalokat megpróbálja itthon tartani, valami olyat adjunk, ami ezt is ösztönözni. Örülök annak, hogy vannak olyan fiatalok, akik külföldi szezonmunkát vállalnak, viszont jelezték, hogy itthon szeretnének bekapcsolódni a tevékenységeinkbe” – mondotta zárszóként Nagy Eszter. 

Hozzászólások