Felhívás!

Fényben úszás, testvérré fogadás

Fényben úszás, testvérré fogadás

Nagyszabású rendezvény, intenzív ünneplés és szórakozás „fáradalmait” piheni ki Uzon, miután június 21-étől 23-áig gyors egymásutánban követték egymást a községnapok eseményei. Koncertek, fényjátékok, játszótér- és ravatalozó-átadás, továbbá Komárom testvérvárossá fogadása mind részei voltak az ünnepnek. Jutott a szemnek, jutott a szájnak, testnek-léleknek, életnek-halálnak.

Péntek délután a sportpályán kezdődött a nagy menet, a fiatalok ügyességi játékokon próbálhatták ki magukat. Majd a kultúrotthonban közel kétórás előadás keretében mutatták be a néptáncos óvódások, iskolások az Ábel Amerikában című zenés-táncos előadást. Ezt a községnapok alkalmából Uzonban vendégeskedő, a testvértelepülésekről érkezett küldöttségek is megtisztelték jelenlétükkel, és persze a Komáromból érkezett Garabonciás ifjúsági néptáncegyüttes tagjai is szakértő közönsége volt az uzoniaknak.

Játszótéravatás és lézershow

Szombaton az IMUK (Ifjak Mozgalma Uzon Községért) biciklitúrát szervezett, a szabadidőközpontban pedig felpörögtek az események: a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség az Ariadné és a Salvatore Egyesület, az IMUK és az uzoni önkéntes tűzoltók közreműködésével látványos katasztrófa-parádét rendezett: szimultán oltottak kigyulladt autót, élesztettek újra borult motorost és mentettek karambolozott autókba szorult áldozatokat, kivételes hatékonysággal, mert félóra alatt lejárt minden. A nap egyik fő eseménye kétségkívül az új játszótér avatása volt, amelynek jó reklámjával sikerült elérni, hogy a helybeliek feszült kíváncsisággal várják, milyen is lesz az a rendkívülinek beharangozott gyermekpark. Utolsó percre készült el, a közepén a Karib-tengerről idetévedt Jack Sparrow kapitány hajója futott kavicszátonyra. Izgalmas, látványos, színes (és drága), remélhetőleg sikerül épségben megőrizni, miután bekerített és bekamerázott területen van.

Délután Szabó Attila és a román színész-énekes Fuego lépett színpadra, utóbbinak a fergeteges koncert levezetéseképpen sikerült még a polgármestert is egy hórára rábírni. Péter Szabó Szilvia koncertjére elfáradt a közönség… díjazták azonban az esti lézershow-t, amelyet még világjárt, sokat látott ismerősöm is rendkívülinek titulált.

Átadták a ravatalozót

Vasárnap a szentivánlaborfalvi katolikus templomban megtartott misével kezdődött a nap, majd következett – végre – az ökumenikus ravatalozó átadása a református temetőben, amelyért hét évig küzdött a polgármesteri hivatal, és építtetett meg közel 1 millió lejes költséggel. A Makovecz-szemléletű Müller Csaba műépítész tervei alapján elkészült építményt Ungvári Barna András lelkész rövid istentisztelete után Incze Zsolt református esperes, Buzogány Csoma István unitárius lelkész, Hajdú János katolikus főesperes-plébános és Sraer Mihai ortodox pap is megáldotta. Jutott tehát az életnek és a halálnak a községnapokon. Az élet része az is, hogy kapcsolatokat építünk, barátokat fogadunk és veszítünk… Uzon község ezúttal Komárommal kötött testvérvárosi szerződést egy felemelő hangulatú dísztanácsülés keretében, ez a kapcsolat azonban a községen belül Lisznyó falué lesz.

A szabadidőközpont színpadán eközben zajlott a fúvóstalálkozó, szászsebesi, uzoni, zágoni, mikóújfalusi, barátosi, rétyi fiatalok szolgáltatták a jó zenét a lacikonyhák asztalainál falatozóknak. A szél is velük fújta, szinte vitte a kottáikat, de sikerült nekik helytállni, holott még a nap is hátba támadta őket. Az eső csak fenyegetőzött, bár többször is sötét felhők gyülekeztek Uzon egén, a háromnapos rendezvényt elkerülte az eső.

A vásártéri motocross ügyességi versenyen négy motoros bravúroskodott a raklapokból összerakott elemeken, de a kemény motorosok a végén még néhány gyermekecskét is elvittek egy körre. A komáromi Garabonciás néptáncegyüttes előadására már szépen összegyűlt a közönség, így volt, aki tapsoljon az ügyes ifjaknak. Meg is érdemelték. Mindennek a végére a hagyományos tűzijáték tette fel a pontot. Jöhetnek ismét a munkás hétköznapok!

 

Hozzászólások