A testi-lelki nevelés gyümölcseit láthatták

Május 31-én immár a sorban tizenegyedik iskolanapra invitálta a szülőket és hozzátartozókat a Czetz János Általános Iskola vezetősége. Meg is telt a kultúrotthon, volt, aki tapssal jutalmazza a gyerekek, oktatóik munkáját. De azt követően még sok eseménye volt a napnak, néptánc-előadás és gyermekjátékok is szerepeltek a programban.

Hirdetés
Hirdetés

Zsigmond Zoltán iskolaigazgató és Berde József polgármester köszöntője után a kultúrotthon színpadán Kocsis Hunor néptáncoktató tanítványai léptek fel. A község minden falujában egy éve fogtak össze a szülők, hogy gyermekeik táncolhassanak. Kocsis Hunor szeretetét, amellyel a kicsik felé fordult, illetve dinamizmusát és kitartását Vitályos Ildikó műsorvezető köszönte meg és értékelte.

Az angyalosi óvodások és iskolások gyermekjátékokat és táncokat mutattak be, majd a fotosi és gidófalvi óvódások, illetve a gidófalvi kisiskolások műsora következett. Utánuk az V-VIII. osztályos diákok szórakoztatták a közönséget a Sass Erika és Mátyás Judit pedagógusok által betanított Ludas Matyi színpadi játékkal, amiért vastapssal jutalmazták őket.

Visszatérő momentuma az iskolanapnak a már nyugdíjba vonult pedagógusok köszöntése, így az igazgató most is elismerő oklevéllel és virágcsokorral köszönte meg Máté Irén, Nagy Berta és Tóth Magdolna tanítónők, Böjte Aranka óvónő, illetve Para Zoltán, Tóth Lajos, Lukács Júlia és Jancsó Klára tanárok munkáját.

Para Zoltán, aki 30 évig tanára, 25 évig igazgatója volt a gidófalvi iskolának, rövid felszólalásában emlékeztetett, hogy az iskolai eredmények több pilléren nyugszanak: a tanulónak akarnia kell, hogy a tanító tanítsa és a szülő támogassa őt. Annak ellenére, hogy az átkosban „hazug” füzetet kellett vezetni, akkor még minden falunak volt iskolája, osztatlan osztályokkal, amelyekből sok mérnök, pedagógus, jó szakmunkás került ki – emlegette fel a nem is oly távoli múltat egy kis keserűséggel.

Ezután a közönség a kultúrotthonból az iskolaudvarra vonult át, ahol az új iskolazászlót avattak fel. A régi, megkopott, a falu címerét is mutató iskolazászló mását készítője kockás liliomfüzérrel is feldíszítette. Gábor Éva, az iskola egykori tanítványa egy évet dolgozott az „úrihímzéses” darabon, amely 14 féle öltéstechnikával készült, többek között arany- és ezüstszálakat is tartalmaz. Az új lobogóra Bereczki László református lelkész adta áldását.

A résztvevőket ebédre is meghívta az iskola vezetősége, majd délután gyermekjátékokkal, sportrendezvényekkel folytatódott a műsor. Az alsó tagozatosok ügyességi játékokban próbálhatták ki magukat, a nagyobb diákok nyelvi vetélkedőn vettek részt, dr. Kádár László, a Székely Virtus Egyesület hagyományőrzője pedig 1848-as huszár-, gyalogos- és tüzér egyenruhákat mutatott be az érdeklődőknek.

Hozzászólások