Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Adómentes bérpótlék karácsonyra!

Adómentes bérpótlék karácsonyra! Gazdaság

A munkaadók karácsonyra legtöbb 300 lejes adómentes prémiummal hálálhatják meg alkalmazottaik munkáját – hívja fel a figyelmet Debreczeni László.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó emlékezteti a munkaadókat, hogy az adóügyi törvény idei módosításának köszönhetően a fizetésen túl adómentes ajándékokkal is ösztönözhetik alkalmazottaikat a vállalkozások. A szakértő szerint ezt korábban évente egy alkalommal lehetett megtenni 150 lejes keretben, ám idéntől már évente négy alkalommal lehet, alkalmanként legtöbb 300 lej értékben adómentesen ajándékozni. Ez azt jelenti, hogy évente összesen 1200 lej értékben lehet jutalmazni az alkalmazottakat. Debreczeni hozzátette: törvény szerint a munkaadók karácsonykor, húsvétkor, nőnapon és gyereknapkor adhatnak alkalmazottaiknak vagy azok gyerekeinek adómentes ajándékot. Ezt a figyelmességet adhatják pénzösszegben, élelmiszer-vásárlási utalványban vagy egyéb tárgyi ajándék formájában is. Nyilván ez az adómentes prémium nem kötelező a munkaadók számára, hanem lehetőség, hogy meghálálják alkalmazottak munkáját.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő korábban rámutatott: a béren kívüli adómentes juttatások, mint a kiszálláspénz, az ebéd vagy ebédjegy, a szolgálati lakás, az üdülési támogatás, a fakultatív nyugdíj-hozzájárulás, a magán-egészségbiztosítás, illetve a távmunka-támogatás a harmadik helyen vannak a munkavállalók elvárásai között éppen ezért érdemes élni a törvény által biztosított lehetőségekkel, és ilyenekkel ösztönözni az alkalmazottakat. Debreczeni László emlékeztet, hogy 2023 januárjától a munkavállaló alapbérének 33 százalékára korlátozzák a fizetés mellett adómentesen nyújtható juttatások teljes összegét. Ez a 33%-os felső határ viszont nem érinti az ebédjegyeket, és az évente négy alkalommal felajánlható, legfeljebb 300 lej értékű ajándékokat.

A januártól életbe lépő jogszabály megengedőbb a kiszálláspénzek és az alkalmazottaknak nyújtható ebéd kapcsán. Jövő évtől a munkaszerződésekbe bele lehet foglalni egy „mobilitási záradékot”, ami alapján a törvényben megállapított kiszállási pótlék 2,5-szeresének mértékéig (napi 40–50 lej) lehet juttatni annak az alkalmazottnak, aki például települések között közlekedik akár csak fél órát is. Másik újdonság, hogy a munkaadók napi 30 lej értékig ebédet is biztosíthatnak dolgozóiknak, ami eddig nem volt elszámolható költség, bár benne van sok cég gyakorlatában. Az érintetteknek ugyanakkor dönteni kell, hogy ebédet vagy ebédjegyet biztosítanak.

Debreczeni László arra is felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy az alkalmazottaik rendelkezésére bocsátott szolgálati lakások bérleti díját adómentesen támogathatják a bruttó alapbér 20%-ának felső határáig. Emellett a munkavállalóik és családtagjaik számára megtéríthetik a turisztikai és gyógykezelési szolgáltatások költségeit, de az erre szánt havi összeg nem lehet több mint az alkalmazott alapbérének 33 százaléka. A munkavállalók számára vonzó juttatás lehet a fakultatív nyugdíjpénztárba történő befizetés, személyenként évi 400 euró összeghatárig, továbbá a magán-egészségbiztosítás, amely ugyancsak nem haladhatja meg az évi 400 eurót.

Az új jogszabály lehetőséget ad a munkaadóknak, hogy havi 400 lejes felső határig megtérítsék a távmunkában dolgozó alkalmazottjuk közüzemi költségeit, mint például az áram-, fűtés-, vízszámlát és internet-előfizetést. Jövő évtől a profitadót fizető vállalkozások adómentesen támogathatják alkalmazottaik gyerekeinek óvodai vagy bölcsődei kiadásait, erre minden gyerek után havonta 1500 lejt költhetnek, és ez az összeg az alkalmazott esetében sem számít adóköteles juttatásnak, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi adószakértő.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 21., 9:52
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Debreceni úr figyelmébe,az adómentes prémiumrol néhány szót,ez miért akkora szenzáció?Amikor egy munkás ember keresetebol csak havi 800 lejt húznak le a Cass címen,plusz havi 500 nyugdíj alap ,plusz havi 300lej adó, hogy ön is legyen amiből ossza az észt,így aztán havi 1500 lejjel ki sétálunk a gyárból és azzal a preummal amit már azelőtt lehúzták.Boldog Karácsonyt