Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb első- és másodfokú riasztásokat adtak ki a meteorológusok az esőzések miatt

Újabb első- és másodfokú riasztásokat adtak ki a meteorológusok az esőzések miatt Életmód

Újabb első- és másodfokú, bőséges csapadékra figyelmeztető előrejelzéseket adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország legnagyobb részére.

Hirdetés
Hirdetés

A meteorológusok szerint kedden 10 órától szerda hajnali 3 óráig elsőfokú (sárga jelzésű), rossz időre vonatkozó riasztás van érvényben szinte az ország teljes területén. Záporok, zivatarok, felhőszakadások, dörgések-villámlások, elszigetelten jégeső és viharos szél várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 40 litert is.

Az ország délkeleti részében ugyanakkor fokozott marad a kellemetlen hőérzet, az esti órákban pedig légköri instabilitásra lehet számítani.

Másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás érvényes ugyanakkor az említett időszakban Erdély, Moldva, Máramaros és a hegyvidékek legnagyobb részében. Ezekben a régiókban nagyobb valószínűséggel lehet szélviharokra és jégesőre számítani, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 35-50 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig meghaladhatja a 60-80 litert is.

Az ANM szerint a szerdai nap folyamán, hajnali 3-tól este 10 óráig, de főként a délutáni és esti órákban a hegyvidéken, valamint az ország északkeleti, középső és délkeleti részében időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, ami futó záporokban, zivatarokban, felerősödő szélben fog megnyilvánulni. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja helyenként a 20-30 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 40-45 litert is.

Újabb első- és másodfokú árvízkészültséget rendeltek el az ország több megyéjében

Első- és másodfokú árvízkészültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország fontosabb folyóira.

A másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás szerda délután 4 óráig érvényes a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Kolozs és Bihar megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Béga (Temes megye), Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye) és Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye).

A másodfokú riasztás érvényes ugyanakkor a Duna kisebb mellékfolyóira (Krassó-Szörény és Mehedinţi megye), valamint a Zsil (Hunyad és Gorj megye), Gilort (Gorj megye), Motru (Gorj és Mehedinţi megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Olteţ (Gorj és Vâlcea megye), Argeş, Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova, Ilfov és Ialomiţa megye), Bodza (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Suceava (Suceava megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), Szeret (Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bákó és Vrancea megye), Prut (Botoşani és Iaşi megye) és Jijia (Botoşani és Iaşi megye) folyók vízgyűjtő medencéjére is.

A hidrológusok szerint kedd déltől csütörtök délután 4 óráig elsőfokú riasztás érvényes többek között a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Kolozs és Bihar megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Ér (Szatmár és Bihar megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Ó-Béga, Béga (Temes megye), Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Duna kisebb mellékfolyói (Krassó-Szörény és Mehedinţi megye), Drincea, Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj és Olt megye), Bodza (Brassó, Kovászna Prahova és Buzău megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye).

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük