Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy 18 éves holland diákot is magával visz az űrbe Jeff Bezos

Egy 18 éves holland diákot is magával visz az űrbe Jeff Bezos Tech-Tudomány

Egy 18 éves holland fiatalt, Oliver Daement viszi magával a július 20-án esedékes űrutazására Jeff Bezos, írja a New York Times. Ezzel Daemen lehet a legfiatalabb személy, aki valaha az űrbe jutott.

Hirdetés
Hirdetés

Az már korábban kiderült, hogy a Blue Origin New Shepard űrhajójának másik két utasa Jeff Bezos öccse, Mark és a 82 éves Wally Funk lesz. Utóbbi a világ legidősebb űrhajósává válik majd, ha sikeres lesz az utazás. Funk a NASA űrprogramjának első női tagjai közé tartozott, azonban végül sosem jutott az űrbe.

Az űrhajó negyedik üléséért, melyet végül a 18 éves holland foglalhat majd el jövő kedden, licitálni lehetett. Az aukciót egy meg nem nevezett személy nyerte még június elején, ő 28 millió dollárt ajánlott az ülésért.

A Blue Origin csütörtök esti közleményéből azonban kiderült, hogy a továbbra is anonim nyertesnek „nem volt megfelelő az időpont”, így végül nem lesz egyike a világ első, magánvállalat által űrbe juttatott űrturistáinak.

Így aztán a 18 éves Daemen utazik majd helyette. A holland tinédzser egy magántőke-befektetési társaság vezérigazgatójának a fia. Ő is licitált az aukción, ám végül elmaradt a győztes ajánlattól, így eredetileg csak a második utazásra kapott helyet.

Daemen tavaly fejezte be a középiskolát Hollandiában, és éppen kihagy egy évet a gimnázium és az egyetem között. Egyetemi tanulmányait ősszel kezdi majd meg az Utrechti Egyetemen.

„Ez egy valóra vált álom!” – nyilatkozta Daemen a családja által kiadott sajtóközleményben. „Egyáltalán nem számítottam erre, amíg a múlt héten meg nem érkezett az a meglepő telefonhívás a Blue Origintől. Ez annyira hihetetlenül király! A repülés az űrbe mindössze 10 percig tart, de már most tudom, hogy ez lesz életem legkülönlegesebb 10 perce”.

(Telex)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük