Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hideg időre, megerősödő szélre és csapadékra figyelmeztetnek a meteorológusok

Hideg időre, megerősödő szélre és csapadékra figyelmeztetnek a meteorológusok Életmód

Különösen hideg időre, megerősödő szélre, csapadékra, a hegyekben havazásra vonatkozó figyelmeztetést adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Hirdetés
Hirdetés

Az előrejelzések szerint kedden 16 órától péntek 10 óráig országszerte számítani lehet csapadékra, melynek mennyisége elérheti a 15-25 litert, az északnyugati és a központi országrészben a 30-40 litert is négyzetméterenként. Kedd délutántól szerda estig villámlással kísért záporok várhatók.

Erdélyben és Máramarosban az eső mellett havas esőre és havazásra is számítani lehet, főleg a csütörtökre, majd a péntekre virradó éjszaka.

A hegyekben havazni fog, helyenként jelentős friss hóréteg rakódik le. 1500 méteres magasság fölött a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban 70-80 km/órás sebességgel fújhat a szél és hóviharok várhatók.

Az ország déli és délkeleti részén is megélénkül időnként a szél, 60-65 km/órás széllökések lehetnek, ami fokozza a hidegérzetet.

Szerdán és csütörtökön országszerte sokkal hidegebb lesz, mint ilyenkor általában.

Elsőfokú árvízriasztás 13 erdélyi és bánsági megyében

Elsőfokú (sárga jelzésű), csütörtökig érvényes árvízriasztást adott ki kedden az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 13 erdélyi és bánsági folyó vízgyűjtő medencéjére.

A hidrológusok szerint kedd este 10 órától csütörtök délig nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Túr, Maros és mellékfolyói (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Béga, Temes, Pogăniş felső folyása, Berzava és Karas (Temes és Krassó-Szörény megye).

Érvényes még a riasztás az Iza, Lápos (Máramaros és Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye) felső folyására, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyóira.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük