Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új módszerekkel, modellekkel ismerkedtek

A bölcsődei-óvodai oktatás, pedagógiai mérés, értékelés címmel tartott előadást dr. Németh Nóra Veronika debreceni egyetemi oktató a háromszéki óvónőknek.

Hirdetés
Hirdetés

– Ez nem csak szigorúan a gyermekek méréséről, értékeléséről szól, hanem ez egy sokkal tágabb fogalomkör. Ahhoz, hogy eljussunk a gyerekek méréséig, sokkal messzebbről kell elindulnunk, éspedig a pedagógusképzéstől, hogy hogyan lehet bekerülni a pedagógusképzésbe, a már pedagógus pályán lévőknek milyen az előmeneteli rendszere, milyen követelményekkel kell szembesüljenek, hiszen őket is mérik – magyarázta az egyetemi oktató.

Kitért a jogszabályi háttérre, összehasonlítási pontokat keresett a magyarországi és romániai oktatási modellek között.

– Vannak hasonlóságok és különbségek, és nem mondanám azt, hogy az egyik jobb vagy rosszabb. Nem lemaradásként értékelném, vagy fejlettségbeli különbségként, inkább megközelítésbeli különbségként. Más nézőpontokat érzékeltem a két gyakorlat között, ami érdekes tapasztalat volt számomra is – emelte ki.

Az óvodai oktatás terén sok a hasonlóság, a bölcsődei nevelés területén van némi különbség.

– Magyarországon a csecsemő- és kisgyermeknevelők is BA szintű diplomát szerezhetnek 3 éves képzés keretében az egyetemen, itt azonban még nincs ezen a szinten a képzés, és a képesítésből adódó hiányosságokból lehetnek még olyan bizonytalanságok, amik a szakmaiságban megjelennek. De most próbáltam olyan modelleket, kidolgozott standard követelményrendszert bemutatni, amit használhatnak segítségként a munkájuk során – tette hozzá.

Az óvodai nevelésben az alapkoncepció nagyon hasonló, de didaktikusabb, tanulásközpontúbb a romániai megközelítés.

– Azonban, amit itt használnak a különböző területeken, pl. a ki vagyok én, vagy a világ megismeréséhez tartozó gondolatcsoportok, amik köré felépítik az óvodás nevelést, az egy nemzetközi gyakorlatnak a továbbgondolása. Azt mondanám, hogy ez még előrébb mutató, mint a magyarországi – fejtette ki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük