Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fekete péntek: ezekre figyeljen, ha online vásárol!

Fekete péntek: ezekre figyeljen, ha online vásárol! Románia

Tanácsokkal látta el csütörtökön a Román Rendőrség a fekete pénteki árleszállítási akciók idején online vásárló állampolgárokat. 

Ha online vásárol, nem ajánlatos a terméket előre kifizetni. Vegyen igénybe utánvétes szolgáltatást (a címzett az áru kézbesítésekor fizeti ki a költségeket). Mielőtt online vásárol, alaposan ellenőrizze a termékforrását. Vásároljon megbízható forrásból, olyan webáruházaktól, amelyeket ismer vagy már használt korábban, és a termék megvásárlása előtt ellenőrizze a kereskedő vásárlóinak értékeléseit.

Mindig őrizze meg az online kifizetésekre vonatkozó dokumentumokat.

A vásárlók kaphatnak látszólag jó hírű cégektől vagy megbízható magánszemélyektől e-mail üzeneteket, amelyek valójában csalók küldenek olyan e-mail címékről, amelyek hitelesnek tűnnek.

Óvakodjon a linkeket tartalmazó e-mailektől. Az e-mailek tartalmába be lehet illeszteni egy vagy több, hamis oldalra mutató linket. A feladó ellophatja a hamis oldalak által kért adatokat, például a felhasználónevet és a jelszót, vagy rosszindulatú szoftvereket telepíthet a címzett számítógépére.

Az internet böngészésekor győződjön meg arról, hogy a kapcsolat HTTPS-en keresztül biztosított – egy lakat formájú ikon jelzi, hogy biztonságos az oldal, amelyet felkeresett.

Kerülje a banki adatok (számlaszám, a kártya biztonsági kódja, a PIN-kód, jelszavak, a token sorozatszáma) és személyazonosító adatok (személyi szám, személyi igazolvány sorozatszáma és száma) továbbítását telefonon vagy más eszközökön keresztül.

Kerülje azokat a kereskedőket, akik nem adnak meg teljes elérhetőséget (cím, telefonszám, egyedi adóazonosító szám stb.), és akik csak egy e-mail címet adnak meg. Legyen óvatos, ha olyan weboldalra lép, amely nyelvtani hibákat tartalmaz.

Ha magánszemélyektől vásárol árut, kérje el a származási dokumentumokat (a vásárlást igazoló számlát vagy kasszabont) és a gyártó által kiállított garancialevelet.

Arra az esetre, ha később probléma merülne fel, mentse el vagy nyomtassa ki a megrendelését és a vásárláskor a weboldalon megjelenő általános szerződési feltételeket.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások