Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz a sérült madarakkal?

Mi lesz a sérült madarakkal? Cseperedő

Az augusztusi forró nyári napokon az ember nem igazán gondol arra, hogy a madarak már megkezdték a vonulást, mert ezt az eseményt az ősszel kötjük össze, a szeptemberi hónappal, amikor a fecskék látványos gyülekezését látjuk.

Ha figyelmesek vagyunk, akkor észrevehetjük a már vonulásban levő madarakat, olyanokat mint a csilpcsalpfüzike, a fitiszfüzike, a kis poszáta, de láthatunk ismertebb madárfajokat is mint az erdei pinty. Igaz, csak a tojók vonulnak el télire, a hímek itthon maradnak, és már augusztusban kisebb csapatokba verődnek.

Ugyancsak augusztus hónap egyik jellegzetes madara a sárgarigó. A „huncut a bíró” kiáltását ilyenkor parkokban, falvakon is hallhatjuk.

A gólyák a közhiedelem ellenére már augusztus első napjaiban megkezdik a vonulást. Igaz, nem az öreg tapasztalt gólyák indulnak el, hanem az idei fiókák, akik csak pár napja, hete hagyták el a fészket, ők kelnek útra elsőként. Az idősebb példányok kivárnak, nem sietnek, augusztus végén, szeptember elején vonulnak.

A „nagy utazás” nem veszélytelen, ilyenkor számos madár megsérül, elpusztul. A legnagyobb ellenségeik a magasfeszültségi kábelek, és a nem szigetelt villanyoszlopok.

Hirdetés
Hirdetés

A sérült madarak emberi gondozásra szorulnak. Háromszéken a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Egyesület vállalja a sérült madarak ápolását, legyen az közönséges vagy éppen egy ritka, fokozottan védett madárfajhoz tartozó egyed. Mindegyik egyforma bánásmódban részesül. Évente több száz madár kerül az egyesülethez, de a legtöbb esetet augusztusban, szeptemberben vagy épp a madárvonuláskor jelentik. Ilyenkor naponta hívják fel a figyelmünket sérült szárnyasokra.

Aki sérült maradt talál Kovászna megyében, és behozza a megyeközpontba, az nagyban hozzájárul a madárélet megmentéséhez. Az egyesület önkéntesei szabad idejükben gondozzák a madarakat, amelyik állatorvosi beavatkozásra szorul, azt a sepsiszentgyörgyi K2 kisállatkórház orvosai látják el szintén önkéntes alapon. Az egyesület semmilyen anyagi támogatást nem kap madármentésre, gondozásra.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások