A hazai gyümölcs páratlan

A hazai gyümölcs páratlan Életmód

Zöldség és gyümölcs – ez kellene a táplálkozás alapja legyen mindig, különösen a nyári hónapokban, a hőség miatt. Ugyanakkor, a legtöbben fogyni szeretnének, az elhízás, egészségtelen életmód gyerekeket, felnőtteket egyaránt veszélyeztet. Fogyni legkönnyebben nyáron lehet, ahogy szintén ilyenkor élhetünk a legegészségesebben – mondja Kinda Krisztina Edit dietetikus szakember, akivel a nyári étrendekről beszélgettünk.

– A dietetikus mint szakma egyelőre nem ismert és elterjedt felénk. Miért választotta ezt a szakmát? Mit érez küldetésének?

– A táplálkozástudomány arról szól, hogy megtanítsuk az érdeklődőket a megfelelő étkezési szokásokra úgy, hogy megőrizzék vagy csökkentsék súlyukat. Csodadiéták nincsenek, csak kitartó munka és egészséges életmód. A táplálkozási tanácsadás felkapott szakma lett, és tény, hogy nagyon sokaknak segít, amire szükség is van, hiszen tízből négy ember elhízott.

– Nyáron a nagy kánikulában mit és hogyan érdemes fogyasztani? Ilyenkor könnyebb fogyókúrába kezdeni?

– Igaz, hogy általában túlsúlyos emberek fordulnak hozzám. A gond az, hogy a legtöbben kiegészítő tabletták és szigorú diéta nélkül elképzelni sem tudják a fogyást. Csodát várnak, ami nem létezik. Az viszont biztos, hogy nyáron sokkal könnyebb lefogyni, vagy elkezdeni egy kúrát, ugyanis rengeteg a friss idényzöldség és gyümölcs, amelyek sok vizet tartalmaznak Fontos, hogy természetes úton szerezzük be a zöldségeket és gyümölcsöket, ne konzerv formájában, és ne is túlédesítve.

– Milyen jótékony hatásai vannak az idénygyümölcsöknek?

Vigyázni kell az élelmiszerekkel, mert a nyári nagy melegben sokkal hamarabb szaporodnak el a baktériumok, így az ételek is hamar romlanak, főleg amelyek tojást tartalmaznak, vagy a krémes sütemények. Ezeket kerülni kell, válasszunk helyette gyümölcsöt, zöldséget. Mint mondtam, elsősorban a magas víztartalom, ami fontos a szervezetnek a hőségben, de például a dinnyében és a paradicsomban megtalálható a rákmegelőző likopin is, és nem utolsó sorban a legtöbb gyümölcs antioxidáns is.

– Milyen más gyümölcsöket fogyasszunk még?

– A dinnye mellett kapható a sárgabarack, a meggy és a cseresznye, ezeknek is hidratáló hatásuk van, mintegy hetven százalékban vizet tartalmaznak. Emellett magas a vitamintartalmuk is, sok C- és B-vitamin van bennük. Míg télen inkább citrusféléket fogyasztunk, nyáron a kevésbé citrikus gyümölcsöket jó választani. Úgy vélem, a hazai gyümölcs páratlan. Az alma, a szilva, a meggy, cseresznye, mind elérhető, és beépíthető az étrendbe, nemcsak nyers formában. Például a baracknak nagyon alacsony a kalória-, fehérje- és zsírtartalma, így ennek köszönhetően nem terheli le szervezetet, kitűnően hűsít és szomjoltó is. Ugyanez igaz a szilvára is, kivéve, ha gombócnak készítjük el liszttel és prézlivel.

A baracknak és a szilvának nagyon alacsony a kalória-, fehérje- és zsírtartalma, így ennek köszönhetően nem terhelik le szervezetet

– Milyen más formában fogyasszuk a gyümölcsöket?

– Nagyon jó gyümölcslevesek készíthetők, de főzhetünk friss kompótot, süteményeket, salátákat is. Ugyanakkor a lekvárfőzés is nagyon fontos, akkor is, ha cukrot tartalmaz, megőrizhető a vitaminkészlete a gyümölcsnek. Emellett a gyerekeknek fagyit is készíthetünk joghurttal, ami első osztályú desszert. Almából, szilvából könnyű reggeli készíthető lereszelve, fahéjjal, citromhéjjal, de nemsokára már körte is lesz, melynek kalcium-, foszfor-, magnézium-, valamint rosttartalma jelentős. Az áfonyából, ribizliből, málnából pedig finom szószokat készíthetünk halak vagy csirke mellé, melyek könnyű ételek, kalóriaszegények és mégis egészségesek, laktatóak.

– A gyümölcsök mellett a zöldségfogyasztás is fontos. Mit ajánl erre a dietetikus?

– Úgy gondolom, zsíros ételeket, nehéz főzelékeket, a sűrű húsos leveseket, sült kolbászt, disznóhúst, édes vagy sajtos lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni. Az extrém melegben muszáj megváltoztatni az étkezési szokásainkat, ha jól szeretnénk érezni magunkat és védelmet akarunk a szervezetünk számára biztosítani. A zöldségfélékből könnyen készíthetőek levesek, rántás nélküli főzelékek, melyek száz kilókalória alatt vannak, könnyen emészthetőek a nagy melegben. A cukkini, a sárgarépa, a zöldborsó, a zöldpaszuly, a spárga vagy akár a hideg uborkaleves vagy gazpacho, mind olyan ételek, amelyek rengeteg vitamint és rostot tartalmaznak, egészségesek és csak nyáron kaphatóak. Ezért kell kihasználni és ilyenkor fogyasztani, frissen, ropogósan. Ezektől a levesektől fogyni is lehet, ez egy plusz jótékony hatás.

A dinnyének hidratáló hatása van, mintegy hetven százalékban vizet tartalmaz

– Ahogy az öltözködésben, úgy a gasztronómiában is van divat. Milyen irányzatokat követnek idén?

– Idén a szószok hódítanak, a különböző egyszerű ételek, de hódítanak a tenger ízei és a különböző magvak is. A hangsúly most az egészséges életmódon van.

– Aki nem akar fogyni, nincs rá szüksége, de változtatna az életmódján, annak mit javasol?

– Azoknak is azt javaslom, hogy fogyasszanak minél több zöld táplálékot, sok folyadékot, dzsúszokat, gyümölcsleveket és teákat, használjanak kevés lisztet és cukrot, mert a szervezet hálás lesz.

– Dietetikusként miben látja a fő veszélyforrást az életünkben, étrendünkben?

– Elsősorban a szintetikus élelmiszereket tartom veszélyesnek, azokat, amelyek hidrogénezett olajokat és ízfokozókat tartalmaznak. Ezért az a legjobb, ha otthon készítjük el a napi menünket, kerüljük a gyorsfagyasztott élelmiszereket, használjunk friss alapanyagokat. Ez főleg nyáron fontos, a szalmonellaveszély miatt.

– Milyen a kiegyensúlyozott, egészséges életmód?

– A mértékletesség és a frissesség, ez a legfontosabb az élelmiszerek kiválasztásában, fogyasztásában. Az sem jó, ha valaki csak egy típusú élelmiszert fogyaszt, kiválaszt egy étrendet, diétát vagy étkezési szokást. A szervezetnek mindenre szüksége van. Fontos emellett a vízfogyasztás és a mozgás is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.