Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mese, játék, szórakozás

Mese, játék, szórakozás Cseperedő

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár vakációs foglalkozásai. Június-július időszakban három olvasásnépszerűsítő bejárós tábort szerveztek az előkészítő–második, a harmadik–ötödik és a hatodik–hetedik osztályosoknak, július 15-től pedig a Kertkönyvtár nyitotta meg kapuit, ahová az óvodásokat, kisiskolásokat várják mesehallgatásra, kézműveskedésre, közös játékra.

Hirdetés
Hirdetés

– Nagyon sok gyerek kiszorult a Csodalámpa táborból, mivel csak 11 gyereket tudtunk egyszerre fogadni, ezért olyasmit szerettünk volna, ami hosszabb ideig tart, bármikor be lehet kapcsolódni, és jóval szabadabb. Így született meg a Kertkönyvtár ötlete, amit tavaly szerveztünk meg első alkalommal, idén már visszajáróink is vannak, de sok az úgymond új gyerek is – mesélte Hollanda Andrea, a gyerekkönyvtár vezetője.

A meseolvasásnak és a különböző játékos foglalkozásoknak az intézmény árnyas kiskertje ad otthont keddtől péntekig 10-12 óra között, ahol kényelmes babzsákokon ülve indul nap mint nap kalandra az óvodásokból és kisiskolásokból álló csapat a könyvtárosok és önkéntesek felügyelete mellett.

– A meseolvasáson van a hangsúly, ezzel indítunk, aztán megbeszéljük a hallottakat, a téma kapcsán érdekes beszélgetések alakulnak ki. Ma a barátság volt a téma, így barátságkarkötőt készítettek a gyerekek, és Zentanglet rajzoltak: különböző állatok sziluettjét töltötték ki. Előkerültek a társasjátékok, de akinek nincs kedve ehhez, az olvashat is. Azt tapasztalom, hogy minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb foglalkozást, amiben a legotthonosabban mozog, de új dolgokat, társasjátékokat is kipróbálnak – mesélte a könyvtáros.

A Kertkönyvtárat egyfajta segítségnek is szánták, hogy legyen a szülőknek, nagyszülőknek két óra szabadidejük, amíg nyugodtan bevásárolhatnak.

A tevékenységvezetők munkáját önkéntesek segítik, akik nem csak a rendezésből, pakolásból, hanem a gyerekekkel való foglalkozásból, a játékból is kiveszik a részüket.

A kertkönyvtár július 15-től augusztus közepéig működik, öt héten át fogadják a gyerekeket, rossz idő esetén a gyerekrészlegen tartják a foglalkozásokat. Az egyik érdekesség, hogy nem csak a gyerekkönyvtárosokat vagy az gyerekfoglalkozásokban más alkalmakkor is részt vállaló személyeket vonták be a tevékenységbe, hanem az intézmény minden alkalmazottjának lehetősége adódik, hogy bekapcsolódjon és belekóstoljon a népszerű gyerekfoglalkozásokba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük