Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lélekemelő ünnepség

Lélekemelő ünnepség Cseperedő

December 20-án angyalvárással szerepeltek és koncerteztek a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diákjai az iskola udvarán. Az iskola hagyományaihoz híven, a betlehemes játékok mozaikjai, az ismert karácsonyi dalok és a korszerű musical-számok egymást kiegészítve lehetőséget adtak a diákoknak Jézus születésének örömhírét átadni, mosolyt fakasztani egymás arcára, és a szívtől szívig haladó szeretetláncszemek kapcsolódására. Közel száz diák mondott együtt verset és dalolt kétszáz szülő, érdeklődő számára.

Közösségünk számára Beder Imre református lelkipásztor hirdetett igét, amelyet Olasz Béla római katolikus lelkész áldása követett. Velünk ünnepelt Kocsis Annamária szaktanfelügyelő. Szeretettel üdvözöltük a gyerekek családtagjai mellett a nyugdíjas kollégáinkat is, hiszen a hosszú évtizedekig itt töltött munkájuk bennünk él tovább.

Nagy-nagy várakozó szeretettel köszöntöttük a Petőfi Sándor Gimnáziumból Vollancs Szidónia tanító nénit IV. osztályos kisdiákjaival, akik ünnepi műsorral jöttek közénk. Lackfi János Igaz mese a karácsonyról szövegét árnyjátékkal jelenítették meg. A narrátor történetvezetését követve filmes etűdökkel a távolitól a közeli felé haladva, majd epizódokat felnagyítva jelenítették meg Jézus születését. A gyerekek nagy együttműködéssel bújtak a paraván mögé, és mozdulataikkal hol drámai erőt, hol lírai, könnyed mozdulatokat közvetítettek. Közben gitárpengetéssel daloltak.

Iskolánk karácsonyi műsorát a IX. osztályos diákok és a kórus szolgáltatta. A három kilencedik osztály klasszikus és kortárs versekből egy betlehemes játék mozaikjait elevenítette meg. A versekből lírai vezetésű történet állt össze. A szerzők és címek bemondásával nem törték meg a folyamatot, ezért a bemondó az előadás előtt közvetítette a szerzők névsorát. Nagyjaink közül elhangzottak Ady Endre, Benedek Elek, József Attila, Juhász Gyula, Szép Ernő versei, valamint kortársaink közül Cseh Katalin és Egyed Emese alkotásai.

Az előadás kezdő mozzanataként Egyed Emese Mi a fontos verset hetven diák mondta együtt. A tiszta szívvel mondott közös hangnak varázsereje van, főleg, amikor a ,,szeresd, aki rád szorul, aki nehezen tanul” szövegrész üzenetét közvetítették. Mind a három osztály a szövegmondás során a görög drámák kórusaként zengte a közösség helytállását a betlehemi jászolnál. De nem felejtjük el, hogy játszótársuk született, aki majd segít megérteni az Atya akaratát. Az előadás a karácsonyi misztérium mellett a gyerekkor angyalváró önfeledt boldogságától a felnőtt feladatot vállaló küldetéséig vezetett.

A kórus Gyere el a jászolhoz, Minden karácsonykor van egy álmom, Fenyőfák alatt, Esti ének, Csendes éj számokat, valamint szóló énekeseink Betlehemben karácsonykor, Legyen ünnep és Krisztus vár énekeket adták elő. Elhangzott két angol szám is. Szólót énekelt: Biszak Beáta, Erőss Renáta, Szabó Szilvia és Fejér Bence. Gitáron kísért: Budy Babi, Dobrea Alexandra, Laczkó Koppány, Pakó Kamilla. Felkészítő tanár: dr. Deák Ferenc és Gligor Zoltán.

Ünnepi készülődésünkhöz hozzátartozott a karácsonyi osztálydíszítő verseny, melynek várva várt eredményét ünnepi rendezvényünk végén ismertettük (I. díj IX. A, II. díj IX. C, III. díj XI. A, dicséret X. B). Szervező: Szász Barbara tanárnő.

Rendezvényünket Deák Magdolna, iskolánk igazgatónője köszöntője zárta, aki interaktív módon buzdító kérdésekkel és a diákok igenlő válaszaival fokozta az est ünnepi, közösségi élményét, rámutatva, hogy ,,a gépieset, a közönyöset, a mereven ránk szabottat – az ünnepre készülődésünk során – sikerült szabadsággá, értelemmé, szépséggé emelnünk” (Pilinszky) mind a Diákszövetségnek az egész iskolát angyalszárnyra kapó ajándékozó tevékenységével, mind az iskola és lelkünk díszbe öltöztetésével, mind pedig a karácsonyi koncert szép, felemelő hangjaival. Juhász Gyula szavaival üzenjük: ,,A kis Jézuska itt van a közelben,/Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,/S ne csak így decemberben.”

Dr. Deák Ferenc

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük