Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igazi közösségi élmény volt

Igazi közösségi élmény volt Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneszakos diákjai és kísérő tanáraik a budapesti Bornemissza Péter Gimnáziumba látogattak el a Határtalanul-program keretén belül az elmúlt héten. A budapesti tanintézmény alapfokú művészeti iskola is, ahol zeneoktatás és komoly hangszeroktatás is zajlik. A program keretében a diákok közös zenélésre, zenekar-, illetve közös kórusműhelyekben vehettek részt, és ismerkedhettek budapesti gimnazistákkal a zene szárnyán.

,,Legyen a zene mindenkié’” – mondta Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós, zeneoktató és népzenekutató, akinek zenei koncepciója a magyar zenei köznevelés alapját jelenti ma. Minél sokoldalúbb gyakorlati zenei tevékenységben vesznek részt a tanulók, annál nagyobb az esélye annak, hogy jó zenésszé váljanak.

A Határtalanul-program éppen ebben nyújt pozitívumot, és mindenképp a zenei műveltség fejlesztését és gazdagítását célozza meg azáltal, hogy diákjaink közösen dolgoznak, majd koncerteznek együtt az anyaországi zenésztársaikkal. De mindezek mellett sok olyan tevékenység is volt, ami maradandó érték diákjaink zenei és általános műveltségi fejlődésében. Ellátogattunk a patinás Liszt Ferenc Zeneakadémiára, láthattuk a híres hangversenytermet, megnézhettük az akadémia alapítójának, Liszt Ferenc zeneszerzőnek egykori tanári lakását – ma múzeum – , ahol tanította zenésznövendékeit egykoron. Találkozhattunk és büszkélkedhettünk olyan volt plugoros diákokkal, akik jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatói.

Hirdetés
Hirdetés

A program következő napján a Művészetek Palotájába mentünk, mely Budapest egyik legmodernebb, korunk igényeinek megfelelő, többfunkciós kulturális létesítménye. Itt egy orgonaexpedíciót láthattunk és hallhattunk a világ egyik legnagyobb koncerttermi orgonáján, és megcsodálhattuk a Müpa különleges többfunkciós helyiségeit, mely a zene, a vizuális és a színházművészet művelőinek és kedvelőinek ad állandó otthont a legmagasabb színvonalon.

Belátást nyerhettünk az anyaországi oktatási tananyag és tanórák hangulatába, történelmi és irodalmi előadásokon vehettünk részt bornemisszás tanárok tolmácsolásában Transzilvanizmus, illetve klasszicizmus címen.

Megcsodálhattuk a Zenetörténeti Múzeum hangszereit, a Kodály Zoltán, Bartók Béla népzenekutatásai során használt fonográfot, mellyel felvételezték és megörökítették az autentikus magyar, román, szlovák és cigányzenét. Vagy láthattunk olyan korabeli hangszereket, melyen Joseph Haydn zenélt egykoron az Eszterházyak kastélyában. De felkerestük a Hősök terét, a Halászbástyát és hazafelé Ópusztaszeren betértünk a Nemzeti Művészeti Emlékparkba is, ahol megtekinthettük a Feszty-körképet és az Árpád-emlékművet. Március végén a bornemisszás diákok jönnek hozzánk látogatóba, és az itthoni koncertkedvelők és érdeklődők is meghallgathatják a közös zeneműhelyek gyümölcsét, de tervezünk sok kirándulást és olyan reprezentatív helyek, emlékművek meglátogatását is, amelyekben bővelkedik Háromszék és környéke.

Sebestyén-Lázár Enikő igazgatónő

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük