A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Elkezdődött a vonulás

Elkezdődött  a vonulás Cseperedő

Augusztus az, amikor az igazi arcát mutatja a nyár, és tombol, hét ágra süt a nap, és a levegőben megmozdul valami. Ezt a valamit az ember nem érzékeli, de minden évbe a vándormadarakat útra indítja. Készülődnek, egyre jobban foglalkoztatja őket a nagy út. Fiókáikat már kirepítették, a családi kötelékek meglazulnak, vagy teljesen el is szakadnak, és a legtöbb időt a jó erőnlét megalapozásával töltik: táplálkoznak és raktároznak.

Az állandó madarainknak, amelyek nem vonulnak el, itthon telelnek, ilyen gondjuk nincs, egyes fajok még egy harmadik költésbe is belefognak, és szeptemberre ki is repítik fiókáikat, ha sikeres a költés. Viszont télen szembe kell nézniük a zord időjárással. Látom, hogy a tyúkudvarról gyűjtik a tollakat a verebek, jelezve, hogy a fészekben puha bélés kerül a kikelendő fiókák számára. Ugyanakkor azt is látom, hogy kedvezett az időjárás a seregélyeknek, csapatokban keringenek a térségünkben, nagy részük barna tollruhát visel, idei fiatalok. Most gyönyörködöm bennük, később hessegetem, amikor ellepik a szőlőlugast. De egy ideje nem szüretelek, nekik hagyom a termést.
Ekkora a gólyák nagy része már elhagyta a kontinenst. A közhiedelem ellenére nem az öreg gólyák, a szülők vezetik a fiatalokat a hosszú vándorúton, mert a fiatalok jóval korábban elindulnak. Augusztus elején az első fiatal gólyák útra kelnek, csatlakoznak a már vonulásban lévő kis csapatokhoz. És ez így megy egész augusztusban. Az idősebb, tapasztalt gólyák nem sietnek, tudják, mi vár rájuk, ezért megvárják az utolsó meleg légáramlatot, amivel majd elutazhatnak. A párok többnyire egyszerre mennek el, de nem mindig. Tavasszal majd itthon a fészekben találkoznak újra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Régen úgy tanultuk, hallottuk, a mesében is azt olvastuk, hogy ősszel a medvék jól meghíznak majd bemennek a barlangjukba és téli álomba merülnek, hibernálnak: a testhőmérsékletük lecsökken az életfunkciójuk – szívverésük, légzésük – anyagcseréjük lelassul. A hosszú tél folyamán, amikor a medve hibernál a felhalmozódott zsírt dolgozza fel, az táplálja, amikor ez elfogy a talpát nyalja mert jó zsíros. Majd február másodikán felébred, kijön a barlangól és ha meglátja az árnyékát visszamegy, mert későre fog kitavaszodni, ha nincs árnyék akkor már nem megy vissza mert hamarosan megérkezik a várva várt tavasz.