A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kaland az óceánban

Kaland az óceánban Cseperedő

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy delfin, Fütty. Volt neki egy teknős barátja, akit Tekinek hívtak. Az óceánban éltek, a korallok és hínárok között úszkáltak, játszadoztak.
Teki néha kiúszott a partra, sütkérezett, lerakta tojásait. Ilyenkor Fütty is elkísérte a parti hullámokig. Nagyokat ugrott az ég felé, hogy kikukkanthasson a kinti világba, ahol az emberek éltek.
Egy nap Fütty csillogást vett észre az óceán mélyén, és közelebb úszott, hogy megnézze, mi az.
– Ha csillog, akkor arany vagy kincs is lehet – gondolta. És valóban, egy kincsesládát talált. Azt gondolta, megmutatja a barátjának, Tekinek.
Ketten nem bírták megmozdítani a kincsesládát. Hívtak segítséget: a delfin testvéreit. Együtt háromra megtolták jó erősen az orrukkal a ládát. Addig tolták, amíg a part közelébe nem értek. Ott felcsúsztatták Teki páncéljára, és két oldalról tartották, hogy le ne essen. A közös munka jó érzés volt, közös erővel megközelítették a partot. Ott a teknős kivitte a kincset, és letette a partra, hogy találják meg az emberek. Jót akartak az embereknek, úgy gondolták, nekik nagyobb szükségük van rá.
Közben Fütty szülei már nagyon aggódtak, hogy hol lehetnek a gyermekeik. Elmentek őket megkeresni. Útközben összetalálkoztak a kicsinyeikkel. Fütty elmagyarázta, hogy milyen kalandban volt részük. A szüleik megdicsérték, hogy milyen ügyesek voltak, de figyelmeztették is, hogy túl messzire ne menjenek máskor, mert könnyen veszélybe keveredhetnek.
Búcsút vettek egymástól a barátok. Hazamentek a hínárok és korallok közé, hogy megpihenjenek a nagy kaland után. Fütty álmában azt látta, hogy beteljesedett a kívánságuk. Az emberek megtalálták a kincsesládát, ami tele volt arannyal és szebbnél szebb drágakővel. Mindenki kapott a kincsből, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.
Fütty is boldog volt álmában.
A vargyasi óvoda Ficánka nagycsoportja által kitalált és Székely Zsófia óvónő által lejegyzett mese első díjat nyert a Hófehérke Napközi Otthon Csöppnyi családkalandok meseíró és illusztráló pályázatán.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Régen úgy tanultuk, hallottuk, a mesében is azt olvastuk, hogy ősszel a medvék jól meghíznak majd bemennek a barlangjukba és téli álomba merülnek, hibernálnak: a testhőmérsékletük lecsökken az életfunkciójuk – szívverésük, légzésük – anyagcseréjük lelassul. A hosszú tél folyamán, amikor a medve hibernál a felhalmozódott zsírt dolgozza fel, az táplálja, amikor ez elfogy a talpát nyalja mert jó zsíros. Majd február másodikán felébred, kijön a barlangól és ha meglátja az árnyékát visszamegy, mert későre fog kitavaszodni, ha nincs árnyék akkor már nem megy vissza mert hamarosan megérkezik a várva várt tavasz.