Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Angolra fordították Radnótit

Angolra fordították Radnótit Cseperedő

Háromszéki tanintézmények, közkönyvtárak is csatlakoztak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett 11. nemzetközi felolvasó-maratonhoz. Évről évre a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg a maratonon, idén február 20-án Radnóti Miklós verseiből olvastak fel a résztvevők születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából.

Háromszéken összesen 1749 személy kapcsolódott be a felolvasó-maratonba. A szervezők tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen a Berde Áron Gazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola , a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Líceum, a Református Kollégium, a Puskás Tivadar Szakközépiskola, Nicolae Colan-, Gödri Ferenc- és Váradi József-általános iskolák diákjai és pedagógusai vettek részt az olvasásnépszerűsítő rendezvényen, míg Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, Kézdivásárhelyen a Turóczi Mózes Általános Iskolában tartottak felolvasást, de Baróton, Bardocon, Bölönben, Illyefalván, Kézdikőváron, Martonfalván, Kisbaconban, Középajtán, Nagyajtán, Nagybaconban, Székelytamásfalván, Magyarhermányban, Vargyason, Zalánpatakon és Árkoson is Radnótit olvastak.

A Székely Mikó Kollégiumban, a Domokos Géza Iskolakönyvtár olvasótermében egymást váltották az osztályok, több száz személy kapcsolódott be az olvasás örömét, az egyetemes értékeket is népszerűsítő programba. Forreiter Csilla könyvtáros a diákoknak beszélt a rendezvényről, az író életútját összefoglaló kisfilmet vetített le, majd sorra olvasták fel a diákok a kedvenc Radnóti-versüket.

Hirdetés
Hirdetés

– A Székely Mikó Kollégium 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, akkor Móricz Zsigmond műveiből olvastak fel itt a könyvtárba a mikós és a református kollégium diákjai. Sok kis és nagy iskolás, tanár kapcsolódott be a rendezvénybe, olyan jól érezték magukat a gyerekek, hogy azóta minden évbe részt veszünk a rendezvényen. Azért tartom fontosnak, mert a napi rutin, a tanulás mellett ez egy másfajta kikapcsolódás, közösségi élmény, ahol bővíthetik ismereteiket, hiszen mindig levetítünk egy kisfilmet az íróról, költőről. Különlegességek mindig vannak, idén a IX. B osztály magyar-angol csoportjából 3 diák angolra fordított Radnóti-verssel lepte meg társait. Délután az adminisztratív személyzet is bekapcsolódott – mondta Forreiter Csilla hozzátéve, hogy a könyvtár mindig nyitva áll a diákok előtt, az olvasóteremben órákat is tartanak a tanárok.

A sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola 5–8.. osztályos diákjai is részt vettek a felolvasó-maratonon. A VI. Waldorf-osztály plakátokat is készített ez alkalomból.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett felolvasó-maraton évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, idén 11 országban több mint 33.000-en kapcsolódtak be a rendezvénybe. Itthon, országhatárainkon belül 29.150 személy osztotta meg egymással kedvenc Radnóti-idézetét.

Tizenegy évvel ezelőtt Benedek Elek életművével indult útjára a felolvasó-maraton, mely minden évben más és más alkotót állít a középpontba: Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor művei után, idén Radnóti Miklós alkotásait szólaltatták meg szerte a világban. A kezdeményezők célja ráirányítani a figyelmet, érdeklődést a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel, és arra, hogy klasszikusokat olvasni fontos, jó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások