Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

ANM: átlagos telünk lehet, fagyos időszakokra és megasabb hőmérsékletekre egyaránt számíthatunk

ANM: átlagos telünk lehet, fagyos időszakokra és megasabb hőmérsékletekre egyaránt számíthatunk Életmód

Hőmérséklet szempontjából átlagos tél elébe nézünk, kiugróan magas értékekkel és fagyos időszakokkal is számolni lehet – nyilatkozta csütörtökön az Országos Meteorológiai Iskola ügyvezető igazgatója.

Florinela Georgescu elmondta, a több nemzetközi központtól származó novemberi, illetve decemberi, januári és februári becslések alapján az idei téli középhőmérséklet fél vagy egy fokkal meghaladja majd a sokévi átlagot. Ez azonban csak egy általános adat, amelyből kiindulva „normális” télre számíthatunk, időszakonként magasabb hőmérsékleti értékekkel, de nem zárhatók ki a fagyos időszakok sem, amelyek szintén megszokottak ebben a térségben – magyarázta a szakember a Focus Energetic elnevezésű bukaresti konferencián.

A novemberi hónap kapcsán rámutatott, ez az ilyenkor megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékleti értékekkel köszöntött be, „megdöntve néhány rekordot is”, péntektől azonban lehűl az idő, és a hónap végén legfeljebb 15 fokos nappali csúcsértékekre számíthatunk. Ennél aggasztóbb szerinte a csapadékhiány, mert keveset esett az utóbbi időben, és az előrejelzések szerint a következő hetekben sem lesz ez másként. A téli hónapokban a sokéves átlagnak megfelelő mennyiségű csapadékra számítanak, havonta 30-40 literre négyzetméterenként – tette hozzá Florinela Georgescu.

Energiaügyi államtitkár: ha átlagos telünk lesz, nem lesz gond az energiaellátással

Ugyanazon konferencián George Niculescu, az energiaügyi minisztérium egyik államtitkára kijelentette, ha átlagos telünk lesz, nem lesznek problémák az energiaellátással.

George Niculescu rámutatott, tavalytól eltérően idén úgy vág neki a télnek az ország, hogy a földgáztárolók töltöttsége meghaladja a 97 százalékot, ami 2,970 milliárd köbmétert jelent. „Ez biztonságot nyújt számunkra” – nyomatékosította.

Az államtitkár hozzátette, mindemellett a gyűjtőtavak alacsonyabb vízszintjének kompenzálására növelték a széntermelést, így jelenleg 900 ezer tonnával több van készleten belőle.

Az ország felkészült a hideg évszakra, és a hőmérsékleti értékek szempontjából átlagosnak számító tél esetén nem lesznek problémák az energiaellátás biztonságával – szögezte le.

forrás: Agerpres

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük