Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Soha nem készült még ilyen részletes felvétel a Marsról

Soha nem készült még ilyen részletes felvétel a Marsról Tech-Tudomány

A Japán Űrügynökség (JAXA) 8K-s felvételeket akar készíteni a Marsról és a holdjairól, amelyeket aztán egy kapszulában visszaküldenek a Földre – írja az Engadget.

Hirdetés
Hirdetés

Az űrügynökség a japán NHK műsorszolgáltatóval közösen fejleszt olyan 4K-s és 8K-s felvételeket is lehetővé tevő készüléket, ami aztán elutazhat a Marsi Holdexpedíció (Martian Moon Expedition, MMX) fedélzetén a vörös bolygóhoz, valamint két holdjához, a Phoboshoz és a Deimoshoz.

A jövőbeli műszer egyrészt vissza is küldi majd a képeket a Földre, de maximális felbontásban el is tárolja őket, hogy majd egy kapszulában visszahozza a felvételeket a bolygónkra. A visszaküldött képek segíthetnek a műszernek visszakövetni az űreszköz viselkedését, hiszen így már össze lehet majd vetni a fotókat a repülési adatokkal.

Az MMX nemcsak részletes képeket készít majd a Marsról, hanem le is száll a Phobosra, és mintákat vesz a felszínéről. A japán kutatók reménykednek, hogy így többet megtudhatnak a bolygó múltjáról, és a jelenéről is. Az NHK-nak is óriási lehetőség ez, hiszen olyan felvételei lesznek, amelyekről a többi műsorszolgáltató nem is reménykedhet.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük